Rozgrzewająca, ostro-słodka surówka z pora i rodzynek
Surówki pozwalają wzbogacić posiłki w zdrowe i cenne składniki odżywcze. Są przy tym niezwykle pyszne. Tym razem proponujemy wam niezwykłe połączenie ostrości i słodyczy, w postaci prostej surówki z pora, ananasa i rodzynek. Dajcie się skusić, a z pewnością ją polubicie.
W tej kompozycji pikantny por pysznie kontrastuje ze słodkimi owocami. Sprawdzi się ona doskonale zarówno jako dodatek do dań z ryżem, delikatnych kotletów z marchewki czy placków ziemniaczanych. Surówka będzie też dobrym pomysłem na smaczną przystawkę. Podajcie ją wtedy w wydrążonym owocu ananasa, a zachwyci również wizualnie.
Przepis na doskonałą surówkę z pora i ananasa
Składniki:
2 średnie pory
1/4 świeżego ananasa
100 g rodzynek
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 czubate łyżki ulubionego majonezu
sól i pieprz w ilości do smaku
cukier (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pora dokładnie oczyszczamy, odcinamy ciemnozielone liście. Zachowujemy je do innych dań, a pozostałą część kroimy w cienkie półtalarki.
Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Rodzynki przelewamy wrzątkiem na sitku. Składniki łączymy ze sobą, a następnie dodajemy ocet jabłkowy i majonez.
Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeżeli jest taka konieczność, dodajemy majonezu i dosładzamy. Podajemy do obiadu lub jako przystawkę. Smacznego.
Wskazówka: aby surówka była lżejsza, majonez możecie zastąpić jogurtem. Możecie też po prostu skropić warzywa oliwą. Wtedy kompozycja będzie odpowiednia dla wegan.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: szefsmaku