Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozgrzewająca, ostro-słodka surówka z pora i rodzynek

Rozgrzewająca, ostro-słodka surówka z pora i rodzynek

Surówka z pora z ananasem i rodzynkami
canva/jfens

Surówki pozwalają wzbogacić posiłki w zdrowe i cenne składniki odżywcze. Są przy tym niezwykle pyszne. Tym razem proponujemy wam niezwykłe połączenie ostrości i słodyczy, w postaci prostej surówki z pora, ananasa i rodzynek. Dajcie się skusić, a z pewnością ją polubicie.

W tej kompozycji pikantny por pysznie kontrastuje ze słodkimi owocami. Sprawdzi się ona doskonale zarówno jako dodatek do dań z ryżem, delikatnych kotletów z marchewki czy placków ziemniaczanych. Surówka będzie też dobrym pomysłem na smaczną przystawkę. Podajcie ją wtedy w wydrążonym owocu ananasa, a zachwyci również wizualnie.

Przepis na doskonałą surówkę z pora i ananasa

Składniki:

  • 2 średnie pory

  • 1/4 świeżego ananasa

  • 100 g rodzynek

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

  • 2 czubate łyżki ulubionego majonezu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • cukier (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pora dokładnie oczyszczamy, odcinamy ciemnozielone liście. Zachowujemy je do innych dań, a pozostałą część kroimy w cienkie półtalarki.

Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Rodzynki przelewamy wrzątkiem na sitku. Składniki łączymy ze sobą, a następnie dodajemy ocet jabłkowy i majonez.

Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeżeli jest taka konieczność, dodajemy majonezu i dosładzamy. Podajemy do obiadu lub jako przystawkę. Smacznego.

Wskazówka: aby surówka była lżejsza, majonez możecie zastąpić jogurtem. Możecie też po prostu skropić warzywa oliwą. Wtedy kompozycja będzie odpowiednia dla wegan.

Ananas w kostce
Słodycz ananasa idealnie komponuje się z ostrością pora

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: szefsmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Obiad Danie Ocet