Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Na jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane?

Na jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane?

Smażenie placków ziemniaczanych — jaki tłuszcz wybrać
canva/Alexander's Images

Placki ziemniaczane mogą stanowić pyszne danie obiadowe lub smaczną przekąskę. Aby zachwyciły smakiem, trzeba je starannie usmażyć. Na sukces tego procesu wpływa również wybrany przez nas tłuszcz. Podpowiadamy, który sprawdzi się najlepiej i jak go poprawnie użyć.

Podpowiadaliśmy już jak zrobić te placki bez jajek. Zebraliśmy też wskazówki, dzięki którym wyjdą chrupiące i nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu. Tym razem wracamy z poradnikiem dotyczącym wyboru odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Odpowiednia decyzja jest kluczowa dla naszego zdrowia.

Na jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane?

Najlepszy do tego celu będzie olej rzepakowy. Jest on dość tani, a przy tym dobrze znosi wysokie temperatury uzyskiwane na patelni. Będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż masło czy margaryny.

Istotną kwestią jest też dobre rozgrzanie oleju, na którym smażymy. Jeśli będzie zbyt chłodny, placki będą miały szansę przywrzeć do patelni. Gdy z kolei rozgrzejemy go zbyt mocno, nabiorą nieprzyjemnego aromatu.

Równie ważna będzie ilość zastosowanego tłuszczu. Zbyt mała spowoduje, że placki będą się przypalać. Jeśli natomiast wlejemy go za dużo, uzyskane placki będą tak tłuste, że nawet osuszanie ich z nadmiaru oleju nie uratuje ich smaku.

Czego jeszcze unikać, przyrządzając placki ziemniaczane?

Niewskazane jest smażenie placków grubych. Aby je przyrządzić, musimy bowiem wydłużyć smażenie, co spowoduje, że wyrób wciągnie więcej tłuszczu. Na dobrze rozgrzany olej wykładajmy więc niezbyt duże porcje masy i rozpłaszczajmy je, formując owale. Wtedy osiągniemy odpowiedni efekt.

Warto też zadbać o to, by dobrze odcisnąć wodę z ziemniaków. Smażenie wilgotnej masy sprawia, że temperatura oleju obniża się przy jej nakładaniu. Zamiast chrupiących i lekkich placków uzyskamy, więc nieco gumowaty twór bez przyjemnej zewnętrznej skorupki. Uniknąć tego można, sięgając po mączyste ziemniaki i usuwając z nich nadmiar płynu.

Olej rzepakowy
Olej rzepakowy będzie najlepszy do smażenia placków ziemniaczanych

Źródło zdjęcia: canva/Maya23K

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy, smazymy

Zapraszamy na nasz Instagram