Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjne ciasto na naleśniki z dodatkiem cukinii. Mniej kalorii, więcej zdrowia
canva/Qwart

Rewolucyjne ciasto na naleśniki z dodatkiem cukinii. Mniej kalorii, więcej zdrowia

13 września 2022

Próbowaliście kiedyś naleśników z cukinią? Aromatyczne ciasto z dodatkiem zielonego warzywa będzie świetną bazą do wielu dań. Jego przygotowanie nie jest trudne, a smak przyjemnie zaskakuje. Naleśniki są tak lekkie, że nawet osoby na diecie będą mogły ich skosztować.

Naleśniki usmażone z ciasta z cukinią są delikatne i pełne smaku. Patent ciotki Moniki pomoże wam przygotować zdrowe i pyszne danie.  Wystarczy, że wypełnicie usmażone placki chudym serem lub warzywną sałatką z lekkim sosem na bazie oliwy. Będzie smakowało znakomicie. Skusicie się?

Przepis na ciasto naleśnikowe z dodatkiem cukinii

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia o masie ok. 500 g

  • 200 mleka lub napoju sojowego

  • 2 duże jaja

  • ok. 250 g mąki pszennej

  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia

  • 1 łyżeczka tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić lekkie naleśniki z cukinią?

Cukinię myjemy, wycieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach. Oprószamy ją lekko solą, odstawiamy na 15 minut. Jajka wybijamy do dużej miski. Wsypujemy tymianek, trochę soli oraz świeżo zmielony pieprz. Roztrzepujemy przy pomocy widelca, a następnie wlewamy mleko lub napój roślinny.

Dodajemy przesianą przez sito mąkę i olej rzepakowy. Całość mieszamy na jednolitą masę. Do ciasta wrzucamy też odciśniętą, startą cukinię, mieszamy.

Na delikatnie natłuszczonej i rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Obracamy je, gdy brzegi same zaczną odstawać od patelni.

Wskazówka: jeśli chcecie urozmaicić smak dania, wrzućcie do ciasta kilka posiekanych suszonych pomidorów. Możecie też dodać aromatyczny olej ze słoika z tym rarytasem. Takie naleśniki będą fantastyczne z dodatkiem delikatnego serka np. mascarpone lub ricotty.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na wytrawne naleśniki. Polecamy znakomitą odsłonę z dodatkiem jaja sadzonego . Być może też skusi was aromatyczny farsz z pieczarek i sera żółtego .

Naleśniki z cukinią są znakomite
canva/Kalistratova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy