Rewolucyjne ciasto na naleśniki z dodatkiem cukinii. Mniej kalorii, więcej zdrowia
Próbowaliście kiedyś naleśników z cukinią? Aromatyczne ciasto z dodatkiem zielonego warzywa będzie świetną bazą do wielu dań. Jego przygotowanie nie jest trudne, a smak przyjemnie zaskakuje. Naleśniki są tak lekkie, że nawet osoby na diecie będą mogły ich skosztować.
Naleśniki usmażone z ciasta z cukinią są delikatne i pełne smaku. Patent ciotki Moniki pomoże wam przygotować zdrowe i pyszne danie. Wystarczy, że wypełnicie usmażone placki chudym serem lub warzywną sałatką z lekkim sosem na bazie oliwy. Będzie smakowało znakomicie. Skusicie się?
Przepis na ciasto naleśnikowe z dodatkiem cukinii
Składniki:
-
1 średniej wielkości cukinia o masie ok. 500 g
-
200 mleka lub napoju sojowego
-
2 duże jaja
-
ok. 250 g mąki pszennej
-
2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
-
1 łyżeczka tymianku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić lekkie naleśniki z cukinią?
Cukinię myjemy, wycieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach. Oprószamy ją lekko solą, odstawiamy na 15 minut. Jajka wybijamy do dużej miski. Wsypujemy tymianek, trochę soli oraz świeżo zmielony pieprz. Roztrzepujemy przy pomocy widelca, a następnie wlewamy mleko lub napój roślinny.
Dodajemy przesianą przez sito mąkę i olej rzepakowy. Całość mieszamy na jednolitą masę. Do ciasta wrzucamy też odciśniętą, startą cukinię, mieszamy.
Na delikatnie natłuszczonej i rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Obracamy je, gdy brzegi same zaczną odstawać od patelni.
Wskazówka: jeśli chcecie urozmaicić smak dania, wrzućcie do ciasta kilka posiekanych suszonych pomidorów. Możecie też dodać aromatyczny olej ze słoika z tym rarytasem. Takie naleśniki będą fantastyczne z dodatkiem delikatnego serka np. mascarpone lub ricotty.
Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na wytrawne naleśniki. Polecamy znakomitą odsłonę z dodatkiem jaja sadzonego . Być może też skusi was aromatyczny farsz z pieczarek i sera żółtego .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Szybka sałatka z kurczakiem i gruszką. Na przekąskę lub drugie śniadanie
-
Kochasz śledzie w śmietanie? 1 charakterny dodatek cudownie podkręci ich smak
-
Sekretny przepis babć na pyszną zupę pomidorową. Nigdzie nie zjesz lepszej