Rewolucyjne kotlety z wątróbki. Perfekcyjny patent na pyszny obiad
Kotlety z wątróbki drobiowej są pyszną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Wątróbka panierowana w jajku i bułce tartej jest soczysta w środku i chrupiąca z zewnątrz. Panierka z dodatkiem suszonego majeranku nadaje wątróbce doskonałego smaku i aromatu.
Kotlety z wątróbki drobiowej to pomysł na pyszny obiad dla każdego miłośnika podrobów. Kotlety są soczyste, delikatne i pełne smaku, możemy podać je z ulubionymi dodatkami, np. puree ziemniaczanym. Do kotletów możemy podać również lekką surówkę, np. z jabłka i marchewki lub z kapusty pekińskiej.
Przed przygotowaniem kotletów z wątróbki musimy dokładnie oczyść mięso, zalać je zimnym mlekiem i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. To sprawdzony trik na niezwykle soczyste mięso pozbawione goryczki. Kotlety doprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem, czyli podstawowymi przyprawami dla wątróbki.
Kotlety z wątróbki drobiowej panierujemy dwa razy w bułce, dzięki czemu panierka jest chrupiąca i lepiej trzyma się mięsa. Wątróbki panierowane smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę. Kotlety przewracajmy na patelni przy pomocy szczypiec kuchennych, żeby się nie poparzyć.
Soczyste kotlety z wątróbki drobiowej. Perfekcyjny patent na obiad
Składniki:
-
300 g wątróbki drobiowej
-
mleko
-
suszony majeranek
-
sól, pieprz
-
2 jajka
-
bułka tarta do panierowania
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety z wątróbki drobiowej w chrupiącej panierce?
Wątróbki dokładnie umyj i oczyść, następnie włóz je do miski, zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na 2- 3 godziny. Jajka wbij na talerz, wymieszaj z pieprzem, solą i majerankiem, następnie panieruj mięso w bułce tartej, rozmąconym jajku i ponownie w bułce.
Mięso smaż na rozgrzanym oleju i smaż przez kilka minut na stronę, smacznego . Pomysł na obiad z wątróbką? Cukinia pieczona faszerowana wątróbką . Przygotuj również wątróbkę z gruszką i cebulą , nikt jej się nie oprze.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o makaronie. Teraz rosół podaje się z cudownym, włoskim przysmakiem
-
Fit wersja jesiennego sernika zachwyci każdego. Jedz bez wyrzutów sumienia
-
Babcia pokazała, jak można przechowywać mięso i cieszyć się jego smakiem. Co za patent
Źródło: przepisyjoli