Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjne naleśniki z jednego składnika. Smaczne, sycące i na każdą kieszeń
canva/Yana Gayvoronskaya

Rewolucyjne naleśniki z jednego składnika. Smaczne, sycące i na każdą kieszeń

7 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Naleśniki z kaszy gryczanej są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków z mąki. Naleśniki są lekkie i pełne smaku. Podasz je zarówno na słodko, jak i z wytrawnymi dodatkami. Wyśmienity obiad dla całej rodziny przygotujesz w kilka chwil.

Naleśniki przyrządzamy z mąki, mleka, wody gazowanej, cukru i jajek. Placki są cienkie, słodkie, smaczne, ale niestety dość kaloryczne. Mało kto wie, że naleśniki możemy przygotować wyłącznie z jednego składnika. Placki są lekkie, mają mało kalorii i zachwycają smakiem.

Przepis na naleśniki z kaszy gryczanej jest przepisem podstawowym. Jeśli chcesz, aby placki były słodsze, dodaj do masy opakowanie cukru z wanilią, miód lub kakao . Tak przygotowane naleśniki będą smakować obłędnie z dżemem, cukrem pudrem, owocami, orzechami i ulubionym sosem.

Naleśniki z kaszy gryczanej możesz podać również z wytrawnymi dodatkami, np. ze szpinakiem i serem feta. Doskonale sprawdzi się również kurczak, pieczarki i inne warzywa. Jeśli chcesz, żeby naleśniki były grubsze, do kaszy wlej 2 szklanki wody. Cienkie placki uzyskasz, dolewając więcej wody.

Przepis wyśmienite naleśniki z jednego składnika

Składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej

  • 2 - 2,5 szklanki letniej wody

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić błyskawiczne naleśniki z kaszy gryczanej?

Kaszę gryczaną zalej wodą. Jeśli chcesz, żeby naleśniki były grubsze, wlej 2 szklanki wody. Jeśli wolisz cieńsze placki, wlej około 2,5 szklanki. Dodaj szczyptę soli i zblenduj na gładką masę.

Naleśniki smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju rzepakowego na złoty kolor. Po usmażeniu podaj je z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Przygotuj również obłędne racuchy z sera . Puszyste, lekkie i słodkie placki posmakują każdemu. Pomysł na tani i pyszny obiad? Kotlety z kaszy gryczanej. Są proste w przygotowaniu i posmakują nawet największym miłośnikom mięsnych dań.

naleśniki
canva/Nawalescape z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy