Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjnie zdrowe i delikatne kotlety mielone bez bułki tartej
canva/GrashAlex, Getty Images

Rewolucyjnie zdrowe i delikatne kotlety mielone bez bułki tartej

7 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety mielone mają ogromną zaletę - poza chwilą spędzoną nad garnkami, większość czasu gotują się bez naszej pomocy. Niżej pokazujemy jak przygotować kotlety z płatkami ryżowymi, które są zdrowe i delikatne. Takie mielone posmakują wszystkim mięsożercom, a przy okazji dostarczą im wielu wartości odżywczych.

Kotlety mielone nie kojarzą się ze zdrową i zróżnicowaną dietą, która ułatwia chudnięcie, a wręcz przeciwnie. Uznawane są za ciężkostrawny posiłek, po którym jedyne, na co ma się ochotę to drzemka. Dlatego mamy przepis na zdrowe mielone, które są znacznie delikatniejsze dla organizmu.

Kotlety mielone z płatkami ryżowymi przygotowuje się tak, jak klasyczne kotlety. Takie mielone można zjeść na obiad lub wziąć ze sobą do pracy czy szkoły w formie drugiego śniadania.

Przepis na mielone kotlety z płatkami ryżowymi

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa

  • 1/3 szkl. płatków ryżowych

  • 2 jajka

  • 1 cebula

  • 300 g przecieru pomidorowego

  • 4 łyżki mąki kukurydzianej

  • 3 ząbki czosnku

  • koperek świeży

  • 1 litr bulionu

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka lubczyku

Zacznij od namoczenia płatków w odrobinie bulionu przez 15 minut. Mięso przełóż do miski, dodaj jajka, drobno posiekaną i obraną połowę dużej cebuli, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, mąkę oraz płatki. Wymieszaj masę.

Jeśli będzie za luźna, wsyp nieco więcej mąki. Uformuj z niej kotlety, obtocz w mące kukurydzianej i podsmaż z każdej strony na złoty kolor. Do osobnego garnka wlej resztę bulionu, dorzuć drugą połówkę cytryny oraz 1 zmiażdżony ząbek czosnku.

1 dużą łyżkę mąki rozrób z 2 łyżkami zimnej wody i wlej mieszankę do gotującego się sosu. Następnie dodaj do niego przyprawy, przecier pomidorowy oraz kotlety . Gotuj je przez kilka minut, a przed podaniem posyp z wierzchu siekanym koperkiem . Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierś z kurczaka w marynacie na bazie soku z cytryny. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.

Mięso

Źródło zdjęcia: canva/DeRepente, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kolorowyprzepisownik

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy