Smakosze.pl
Risotto

pixabay.com

Risotto z cukinią, chili i chrupiącym boczkiem

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Risotto, to danie kuchni włoskiej, które z pewnością nie przyjęło się u nas tak doskonale jak makarony i pizzę. Wielka szkoda! Risotto daje duże pole do manewru i pozwala stworzyć niemal tak wiele różnych kompozycji, jak wiele jest przepisów na makaron. Jeśli szukasz inspiracji na obiad spróbuj przygotować risotto z cukinią, chilli i chrupiącym boczkiem.

Skąd pochodzi risotto i co to jest?

Risotto to popularna w kuchni północnych Włoch potrawa, przyrządzana z dodatkiem bulionu. Jest to jeden z popularniejszych sposobów, w jaki Włosi przygotowują ryż. By przyrządzić risotto konieczne jest użycie specjalnej odmiany ryżu do risotto, nie uzyskamy oczekiwanego efektu, przy użyciu zwykłego ryżu białego. Odmiany, które najczęściej dodaje się do risotto to Arborio, Carnaroli, Baldo, Maratelli, Padano czy Roma. Skąd wynika konieczność używania specjalnych odmian i czym ten ryż różni się od tego, którego używamy na co dzień? Ryż do risotto jest okrągły i krótki oraz zawiera dużo skrobi, ponadto ma dużą zdolność do wchłaniania płynów, dlatego też staje się bardziej kleisty, a takiej konsystencji wymaga dobre risotto.

Risotto z cukinią, chili i chrupiącym boczkiem przepis

Jeśli jesteś początkujący w robieniu risotto, nie eksperymentuj, zaopatrz się w dobrej jakości ryż dedykowany do risotto.

Składniki:

  • 50 g boczku wędzonego

  • 1 cukinia

  • 100 g ryżu do risotto

  • 4 łyżki masła

  • 1 papryczka chilli

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • szczypta oregano

  • 1 łyżka listków świeżego tymianku

  • 1 mała cebula

  • 45 ml białego wina wytrawnego

  • 1 ½ szklanki bulionu ( lub opcjonalnie wody mineralnej)

  • ⅓ szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Boczek pokroić w kostkę, następnie wyłożyć go na patelnię i smażyć przez kilka minut, mieszając, aż stanie się chrupiący. Następnie zdjąć boczek z patelni.

  2. Na patelni rozgrzać masło, następnie cukinię umyć i pokroić w kostkę i dodać ją na patelnię. Doprawić solą i pieprzem i smażyć na średniej mocy palnika przez około 12 minut do czasu aż cukinia będzie miękka, ale nie rozmiękła.

  3. Papryczkę chilli posiekać drobno i dodać w połowie czasu smażenia do cukinii, dodać też oregano.

  4. Na koniec odstawić patelnię z palnika, wymieszać jej zawartość z boczkiem, octem balsamicznym i tymiankiem.

  5. W czasie smażenia się składników na patelni w garnku roztopić łyżkę masła. Cebulę obrać, pokroić drobno i wrzucić na rozgrzane masło. Zeszklić ją, mieszając przez około 6 minut. 

  6. Do cebuli dodać ryż i podsmażać go przez minutę, następnie na patelnię wlać wino i smażyć przez 2 minuty do wyparowania i wchłonięcia.

  7. Na patelnię wlać ½ szklanki bulionu, gotować risotto na średniej mocy palnika do czasu, aż bulion zostanie wchłonięty. Następnie dodać kolejny raz ½ porcji bulionu i ⅓ usmażonej cukinii. Gdy płyn ponownie zostanie wchłonięty dodać ostatnią część bulionu i gotować do momentu aż ryż z zewnątrz będzie miękki a w środku lekko twardy, natomiast cały bulion zostanie wchłonięty. Jeśli zajdzie taka konieczność, dodać jeszcze bulionu. Jeśli zamiast bulionu używamy wody, należy pamiętać by w trakcie gotowania się ryżu, całość posolić.

  8. Do całości dodać dwie łyżki masła.

  9. Parmezan zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, a następnie dodać go do całości.

  10. Patelnię zdjąć z palnika, a następnie odstawić pod przykryciem na około 2 minuty, żeby składniki się bardziej przegryzły.

  11. Risotto wyłożyć na talerze, a następnie posypać pozostałą częścią smażonej cukinii oraz boczkiem, który możemy lekko podsmażyć, by był ciepły, chwilę przed wyłożeniem risotto na talerze.

Przygotowanie risotto nie jest trudne, wymaga tylko nieco cierpliwości i czasu. Co ważniejsze, ryż do risotto jest już dość łatwo dostępny, w większych miastach nie będzie żadnego problemu z jego zakupem, w mniejszych może pojawić się w supermarketach lub specjalistycznych sklepach związanych z kuchnią włoską.

Risotto najlepiej smakuje na ciepło, gdy składniki mają konsystencję dokładnie taką, jak na patelni. Jeśli nie przepadasz za pikantnymi daniami, możesz zrezygnować z dodania chilli do risotto.

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >