Rób to, a rosół nigdy nie będzie się pienił. Niezawodny sposób mojej mamy działa od dziesięcioleci
Usuwanie brzydkiej piany z powierzchni gotującego się rosołu to prawdziwa zmora. Szumowanie jest pracochłonne i niedokładne.
Mama nauczyła mnie skutecznej walki z pianą.
Nawet bardzo gęsta łyżka cedzakowa nie jest skutecznym narzędziem w walce z pianą gromadzącą się na powierzchni gotującego się wywaru.
A przecież od czystości wywaru zależy klarowność rosołu.
Sposób, którego nauczyłem się od mamy sprawia, że nie muszę już stać z łyżką nad garnkiem.
Skąd się bierze piana?
Biała zwarta pianka, którą z powierzchni gotującej się zupy jednym ruchem zbierały nasze babki, to przeszłość.
Dzisiejsze „szumy” to szarobrązowy, rzadki osad, który odbiera chęć do jedzenia.
Źródło tej zmiany jest jasne – chemia i zanieczyszczenia.
Mało kto ma szczęście gotować wywar na warzywach z domowego ogródka i na mięsie dostarczanym przez zaufanego rzeźnika.
Trzeba radzić sobie inaczej.
Uprawiane przemysłowo warzywa mają w sobie i na sobie związki chemiczne pochodzące z tzw. środków ochrony roślin. Będące w masowej sprzedaży mięso i drób zawierają m.in. antybiotyki i konserwanty.
Ponieważ kupujemy je na co dzień, musimy umieć sobie z nimi radzić.
Sekret mojej mamy
Zawsze mnie dziwiło, dlaczego rosoły mojej mamy są idealnie złote i przejrzyste.
Mama robi zakupy w zwyczajnych sklepach i supermarketach, a jej doskonale klarowny wywar wygląda, jakby ugotowano go przed 100 laty.
Mama zdziwiła się, że pytam ją o jej tajemniczy sposób na przejrzysty rosół, wydawało jej się, że to, co robi, jest zupełnie naturalne.
Po chwili zdała sobie sprawę, że w ten sposób postępuje już od pół wieku, od kiedy tylko zauważyła zmianę jakości składników rosołu.
ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach
Rosół, który zawsze jest klarowny
Tajemnica tkwi w odpowiednim przygotowaniu włoszczyzny i mięsa.
Mama poradziła mi tak:
- Włoszczyznę obierz i staranie umyj pod bieżącą wodą
- Mięso i drób oczyść z żył i przerostów, odkrój najbardziej tłuste części (zwłaszcza w okolicach kupra w kurczaku)
- Bardzo starannie umyj mięso i drób pod bieżącą wodą
- Zagotuj wodę w dużym garnku, do wrzątku wrzuć włoszczyznę, pogotuj przez 3-4 minuty, wyłów
- W drugim garnku z wrzątkiem obgotuj mięso i drób przez 5 minut, wyłów
- Mięso, drób i włoszczyznę po obgotowaniu jeszcze raz starannie opłucz pod wodą
- Garnek po gotowaniu mięsa umyj, jeszcze raz zagotuj w nim wodę
- Mięso i drób obgotuj ponownie we wrzątku przez 5 minut
- Opłucz je pod bieżącą wodą
Dopiero teraz można zacząć gotować właściwy wywar na mięsie i włoszczyźnie.
Dzięki tej radzie wywar się nie pieni, a rosół jest czysty i klarowny.