Smakosze.pl Porady Rób to, a rosół nigdy nie będzie się pienił. Niezawodny sposób mojej mamy działa od dziesięcioleci
fot. Łukasz Modelski

Rób to, a rosół nigdy nie będzie się pienił. Niezawodny sposób mojej mamy działa od dziesięcioleci

29 października 2023
Autor tekstu: Łukasz Modelski

Usuwanie brzydkiej piany z powierzchni gotującego się rosołu to prawdziwa zmora. Szumowanie jest pracochłonne i niedokładne. Mama nauczyła mnie skutecznej walki z pianą.

Nawet bardzo gęsta łyżka cedzakowa nie jest skutecznym narzędziem w walce z pianą gromadzącą się na powierzchni gotującego się wywaru. A przecież od czystości wywaru zależy klarowność rosołu. Sposób, którego nauczyłem się od mamy sprawia, że nie muszę już stać z łyżką nad garnkiem.

Skąd się bierze piana?

Biała zwarta pianka, którą z powierzchni gotującej się zupy jednym ruchem zbierały nasze babki, to przeszłość. Dzisiejsze „szumy” to szarobrązowy, rzadki osad, który odbiera chęć do jedzenia.

Źródło tej zmiany jest jasne – chemia i zanieczyszczenia. Mało kto ma szczęście gotować wywar na warzywach z domowego ogródka i na mięsie dostarczanym przez zaufanego rzeźnika. Trzeba radzić sobie inaczej.

Uprawiane przemysłowo warzywa mają w sobie i na sobie związki chemiczne pochodzące z tzw. środków ochrony roślin. Będące w masowej sprzedaży mięso i drób zawierają m.in. antybiotyki i konserwanty. Ponieważ kupujemy je na co dzień, musimy umieć sobie z nimi radzić.

Jest napakowany w cynk i witaminy, a tak mało znany. Okrzyknięto go jedną z najlepszych polskich ryb

Sekret mojej mamy


Zawsze mnie dziwiło, dlaczego rosoły mojej mamy są idealnie złote i przejrzyste. Mama robi zakupy w zwyczajnych sklepach i supermarketach, a jej doskonale klarowny wywar wygląda, jakby ugotowano go przed 100 laty.

Mama zdziwiła się, że pytam ją o jej tajemniczy sposób na przejrzysty rosół, wydawało jej się, że to, co robi, jest zupełnie naturalne. Po chwili zdała sobie sprawę, że w ten sposób postępuje już od pół wieku, od kiedy tylko zauważyła zmianę jakości składników rosołu.

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach



Rosół, który zawsze jest klarowny


Tajemnica tkwi w odpowiednim przygotowaniu włoszczyzny i mięsa. Mama poradziła mi tak:
- Włoszczyznę obierz i staranie umyj pod bieżącą wodą

IMG_3.jpg
- Mięso i drób oczyść z żył i przerostów, odkrój najbardziej tłuste części (zwłaszcza w okolicach kupra w kurczaku)

IMG_4.jpg
- Bardzo starannie umyj mięso i drób pod bieżącą wodą
- Zagotuj wodę w dużym garnku, do wrzątku wrzuć włoszczyznę, pogotuj przez 3-4 minuty, wyłów

IMG_2.jpg


- W drugim garnku z wrzątkiem obgotuj mięso i drób przez 5 minut, wyłów
- Mięso, drób i włoszczyznę po obgotowaniu jeszcze raz starannie opłucz pod wodą

IMG_10.jpg
- Garnek po gotowaniu mięsa umyj, jeszcze raz zagotuj w nim wodę

IMG_7.jpg
- Mięso i drób obgotuj ponownie we wrzątku przez 5 minut
- Opłucz je pod bieżącą wodą

IMG_9.jpg

Dopiero teraz można zacząć gotować właściwy wywar na mięsie i włoszczyźnie. Dzięki tej radzie wywar się nie pieni, a rosół jest czysty i klarowny.

IMG_10.jpg

Uwielbiany kucharz pokazał jak robi surówkę z kapusty na zimę. Idealnie pasuje do schabowych
Najlepsze mielone jadłam na Górnym Śląsku. Reszta kraju nawet nie zdaje sobie sprawy, co można do nich dodać
Tagi: Rosół
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Modelski

Historyk sztuki, historyk kuchni, dziennikarz i redaktor wielu mediów w Polsce. Autor książek o historii kuchni i książek kucharskich. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową „Drogę przez mąkę”, w TVP Historia –
cykl „W kotle historii”. Gotuje codziennie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy