Najlepsze mielone jadłam na Górnym Śląsku. Reszta kraju nawet nie zdaje sobie sprawy, co można do nich dodać
Kotlety mielone nie muszą być nudne. Śląski pomysł na dodanie do mięsnych kulek dość nietypowego mięsa był tak fantastyczny, że musiałam poznać przepis na ten rarytas. Okazał się bardzo prosty i do dziś gości w moim domu.
Śląskie kotlety mielone smakują znakomicie
Kotlety mielone mogą być bardzo różne. Śląskie karminadle — przez niektórych nazywane też karbinadlami czy kardinadlami — są przykładem dania, które kiedyś było odświętne, a z czasem doczekało się większej popularności i nawet jednej bardzo smacznej odsłony.
Dodatek, który mielony jest wraz z wieprzową łopatką, może zaskoczyć niejednego smakosza. Choć na pozór nie pasuje, znakomicie podkreśla smak mięsnego dania. O jaki produkt chodzi? Wyjawiam w dalszej części artykułu.
W tym roku na Wszystkich Świętych zrobię sałatkę jarzynową inaczej niż zwykle. Ten składnik podkręci jej smakPrzepis na wyśmienite karminadle
Klasyczne przepisy na kotlety mielone nie dają tak dobrych efektów, jak śląski patent. Choć w innych częściach Polski do masy mięsnej również tafia moczona w mleku bułka, śledź dodaje kotletom niesamowitego smaku. Trzeba go dobrze odsolić, ale warto spróbować. Danie wprost rozpływa się w ustach i ma przyjemną chrupiącą skórkę.
Składniki:
- 400 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 filet śledziowy z solanki
- 1 średnia cebula
- 1 bułka kajzerka
- 1 duże jajko
- pół łyżeczki majeranku
- 50 g mąki pszennej
- pieprz w ilości do smaku
- smalec do smażenia
- zimna woda
- mleko
Kilka składników wystarczy, by przyrządzić danie jak z najlepszej śląskiej restauracji. Różnica między nim a klasycznymi mielonym jest tylko jedna — trzeba pamiętać o namoczeniu śledzia. Reszta już pójdzie jak z płatka. Zerknijcie na poniższą instrukcję i dajcie sobie szansę na smaczny obiad.
ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach
Jak zrobić wyborne kotlety mielone? Śląski przepis jest doskonały
Zaczynam od wymoczenia śledzia w zimnej wodzie przez całą noc, a przynajmniej przez kilka godzin. Trzeba z niego usunąć nadmiar soli, który go konserwował.
Rybę wyjętą z wody mielę wraz z łopatką wieprzową i namoczoną w mleku kajzerką. Do masy dodaję posiekaną cebulę, majeranek, jajko i większą szczyptę pieprzu.
Wyrabiam starannie, a następnie zwilżonymi dłońmi formuję lekko spłaszczone kotlety mielone wielkości pięści. Obtaczam je w mące. Smażę na średnim ogniu na takiej ilości smalcu, by dno patelni było dobrze pokryte. Gdy będą rumiane z obu stron, osuszam z nadmiaru tłuszczu i podaję.
Jak podać kotlety mielone po śląsku?
Doskonałym dodatkiem do karminadli są ziemniaki z wody oraz surówka. Najlepiej sprawdza się kremowa mizeria. W chłodne dni można też pokusić się o przyrządzenie zasmażanych buraczków lub modrej kapusty.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety mielone. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować lekką wersję dania w piekarniku. Być może skusi was też smaczna odsłona z dodatkiem sera żółtego.