Smakosze.pl

canva/DAPA Images

Jest napakowany w cynk i witaminy, a tak mało znany. Okrzyknięto go jedną z najlepszych polskich ryb

29 Października 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ryby są ważnym elementem diety. Jeden z gatunków dostępnych w Polsce jest mało znany, a wyjątkowo cenny. Na liście zalet jest między innymi wysoka zawartość cynku, a to dopiero jej początek. Dowiedzieliśmy się jak najlepiej go podawać.
 

Ryba, którą powinien jeść każdy

Wiele osób unika jedzenia ryb ze względu na ich nieciekawy smak czy zapach. Niektórzy kierują się ceną, wybierając niekoniecznie najzdrowsze opcje takie jak panga, tilapia czy ryba maślana.

Najcenniejsza polska ryba nie jest ani najtańsza, ani też tak droga, by nie dało się jej od czasu do czasu kupić. Choć znaleźć można ją przede wszystkim na Mazurach, w innych regionach kraju też mamy szanse na nią trafić. Warto się zainteresować, bo jest bogata w witaminy i minerały.

Ryba cenna w diecie.jpg
canva/ildipapp
Surówka z czerwonej kapusty

Uwielbiany kucharz pokazał jak robi surówkę z kapusty na zimę. Idealnie pasuje do schabowych

CZYTAJ DALEJ

Co kryje się w zdrowej rybie?

Głównym powodem sięgania po ryby jest dostarczanie kwasów omega-3. Dorszowate, do których należy miętus — jedna z najcenniejszych ryb — są świetnym źródłem tego składnika. W 100 g filetu znajdziemy też aż 19 g łatwo przyswajalnego białka oraz znaczne ilości witamin z grupy B, witaminy D i E.

Nie można pominąć również wysokiej zawartości pierwiastków takich jak selen, żelazo, potas czy cynk. Odgrywają one istotną rolę m.in. w budowaniu kości, regulacji układu nerwowego i zwiększaniu odporności. Warto zatem włączyć miętusa do diety.

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach

Jak podawać miętusa?

Ryby najwięcej cennych składników zachowują, gdy upieczemy je lub ugotujemy na parze. Smażenie w panierce, choć daje smaczne rezultaty, nie jest zdrowe. Danie staje się ciężej strawne, a znaczna część kwasów omega-3 ulega utlenianiu, co sprawia, że przestają być cenne dla naszego organizmu.

Z tego względu warto pokusić się o przygotowanie filetów w piekarniku wraz z warzywami . Dobrym pomysłem będzie też sięgnięcie po inną zdrową rybę — sardynkę . Jak przekonuje dietetyk, nawet ta z puszki będzie dla nas wartościowa.

Pieczona ryba jest zdrowa.jpg
canva/alisafarov
sernik

To najprostszy przepis na sernik, jaki znam. Nie pęka, nie opada i zawsze się udaje

CZYTAJ DALEJ
Bigos dziadka

Mój dziadek nie robił bigosu w garnku. Jego metoda słynęła w całej rodzinie, w końcu zdobyłam przepis

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Dieta

Kroję tanie warzywo i ubijam je z cukrem. Zyskuję doskonały syrop na gardło, jest lepszy, niż ten z cebuli
Czytaj więcej >

Dieta

Dietetycy nie mają żadnych wątpliwości. Wytypowali najzdrowsze smarowidło do chleba
Czytaj więcej >

Dieta

Dlaczego należy usuwać liście laurowe z potraw? Powód zaskoczy niemal każdego
Czytaj więcej >

Dieta

Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości
Czytaj więcej >

Dieta

Gdy łapie mnie przeziębienie, robię sobie ten napój. Katar i kaszel mijają, jak ręką odjął
Czytaj więcej >

Dieta

Kroję pora i zasypuję tym składnikiem. Ten syrop ma 100 razy lepsze działanie niż z cebuli lub imbiru
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Dieta

Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej
Czytaj więcej >