Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Uwielbiany kucharz pokazał jak robi surówkę z kapusty na zimę. Idealnie pasuje do schabowych

Uwielbiany kucharz pokazał jak robi surówkę z kapusty na zimę. Idealnie pasuje do schabowych

Surówka z czerwonej kapusty
YT/Kocham Gotować

Surówka z kapusty czerwonej jest pyszna. Zimą będzie stanowiła pełen witamin dodatek do niedzielnych obiadów. Przepis pokazany przez jednego z kucharzy jest naprawdę prosty, a efekty nad wyraz przyjemne. Trzeba spróbować.
 

Surówki warto zamykać w słoikach

Zimą dostęp do świeżych warzyw bywa ograniczony. Warto więc zawczasu przygotować pyszne dodatki do obiadu w formie weków. Dzięki nim w kuchni spędzimy mniej czasu, a przy okazji dostarczymy sobie mnóstwa witamin.

Zamknięte w sezonie warzywa są bogatsze w składniki odżywcze, a ich odpowiednie zabezpieczenie sprawi, że w stanie niemal niezmienionym zjemy je w późniejszym czasie. Piotr Ogiński zaproponował właśnie taki smaczny rarytas z czerwonej kapusty. Postanowiłam skorzystać z niego w tym roku.

Surówka ze słoika.jpg
YT/Kocham Gotować
Najlepsze mielone jadłam na Górnym Śląsku. Reszta kraju nawet nie zdaje sobie sprawy, co można do nich dodać

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

Bogate w antocyjany warzywo w towarzystwie jabłka i cebulki smakuje wyśmienicie. Cukier i ocet nie tylko podkręcą smak, ale też sprawią, że wyrób będzie mógł spędzić trochę czasu w spiżarce. Wystarczy zamknąć go na gorąco. Zbierzcie składniki i spróbujcie. Nie pożałujecie.

Składniki:

  • 1 większa główka czerwonej kapusty
  • 2 większe cebule
  • 1 słodkie jabłko
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 60 ml octu spirytusowego
  • 50 g cukru
  • 3 liście laurowe
  • 3 goździki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz w ilości do smaku

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach

Z kapusty czerwonej i kilku podstawowych składników zrobimy naprawdę smaczną surówkę do zimowych obiadów. Zawekowana postoi nawet kilka tygodni. Warto się skusić, bo wykonanie nie jest skomplikowane. Szczegółowo opisałam je w dalszej części artykułu.

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty na zimę?

Zaczynam pod poszatkowania kapusty i wrzucenia jej do większego garnka. Do warzywa dodaję 2 łyżki soli i mieszam je dłonią, intensywnie ugniatając. Odstawiam na 10-15 minut, by puściło sok. Wylewam go z naczynia. Ogiński przekonuje, że dzięki tym zabiegom smak kapusty będzie delikatniejszy.

Do garnka z kapustą dodaję posiekaną cebulę. Jabłko myję i kroje na ćwiartki. Usuwam gniazda nasienne i ścieram na tarce o większych oczkach tak, aby za każdym razem skórka pozostała mi w dłoni. Wlewam olej oraz ocet. Wrzucam też wszystkie przyprawy i wsypuję cukier.

Mieszam i gotuję na wolnym ogniu przez 15 minut od momentu, gdy zawartość garnka zacznie bulgotać. Gorącą surówkę przekładam do słoików. Do każdego z naczyń wlewam też pół chochelki płynu z garnka. Zakręcam i studzę ustawione do góry dnem. Wyrób można zapasteryzować.

Jak podawać surówkę z kapusty czerwonej?

Rarytas znakomicie pasuje do obiadu z kotletami mielonymi czy schabowym. Można też sięgnąć po niego, gdy na naszym talerzu pojawią się warzywne pulpeciki np. takie z marchewki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na surówki. Szczególnie polecamy słodką kompozycję z selera i rodzynek. Być może skusi was też prosty patent na surówkę z czerwoną fasolą.

Kapusta czerwona na surówkę na zimę.jpg
YT/Kocham Gotować

Źródło: YT/Kocham Gotować