Uwielbiany kucharz pokazał jak robi surówkę z kapusty na zimę. Idealnie pasuje do schabowych
![Surówka z czerwonej kapusty](https://images.iberion.media/images/1920/Surowka_z_czerwonej_kapusty_2_a0a22ab377.jpg)
Surówka z kapusty czerwonej jest pyszna. Zimą będzie stanowiła pełen witamin dodatek do niedzielnych obiadów. Przepis pokazany przez jednego z kucharzy jest naprawdę prosty, a efekty nad wyraz przyjemne. Trzeba spróbować.
Surówki warto zamykać w słoikach
Zimą dostęp do świeżych warzyw bywa ograniczony. Warto więc zawczasu przygotować pyszne dodatki do obiadu w formie weków. Dzięki nim w kuchni spędzimy mniej czasu, a przy okazji dostarczymy sobie mnóstwa witamin.
Zamknięte w sezonie warzywa są bogatsze w składniki odżywcze, a ich odpowiednie zabezpieczenie sprawi, że w stanie niemal niezmienionym zjemy je w późniejszym czasie. Piotr Ogiński zaproponował właśnie taki smaczny rarytas z czerwonej kapusty. Postanowiłam skorzystać z niego w tym roku.
![Surówka ze słoika.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Surowka_ze_sloika_4859e55e6a.jpg)
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty
Bogate w antocyjany warzywo w towarzystwie jabłka i cebulki smakuje wyśmienicie. Cukier i ocet nie tylko podkręcą smak, ale też sprawią, że wyrób będzie mógł spędzić trochę czasu w spiżarce. Wystarczy zamknąć go na gorąco. Zbierzcie składniki i spróbujcie. Nie pożałujecie.
Składniki:
- 1 większa główka czerwonej kapusty
- 2 większe cebule
- 1 słodkie jabłko
- 80 ml oleju rzepakowego
- 60 ml octu spirytusowego
- 50 g cukru
- 3 liście laurowe
- 3 goździki
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- sól i pieprz w ilości do smaku
ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach
Z kapusty czerwonej i kilku podstawowych składników zrobimy naprawdę smaczną surówkę do zimowych obiadów. Zawekowana postoi nawet kilka tygodni. Warto się skusić, bo wykonanie nie jest skomplikowane. Szczegółowo opisałam je w dalszej części artykułu.
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty na zimę?
Zaczynam pod poszatkowania kapusty i wrzucenia jej do większego garnka. Do warzywa dodaję 2 łyżki soli i mieszam je dłonią, intensywnie ugniatając. Odstawiam na 10-15 minut, by puściło sok. Wylewam go z naczynia. Ogiński przekonuje, że dzięki tym zabiegom smak kapusty będzie delikatniejszy.
Do garnka z kapustą dodaję posiekaną cebulę. Jabłko myję i kroje na ćwiartki. Usuwam gniazda nasienne i ścieram na tarce o większych oczkach tak, aby za każdym razem skórka pozostała mi w dłoni. Wlewam olej oraz ocet. Wrzucam też wszystkie przyprawy i wsypuję cukier.
Mieszam i gotuję na wolnym ogniu przez 15 minut od momentu, gdy zawartość garnka zacznie bulgotać. Gorącą surówkę przekładam do słoików. Do każdego z naczyń wlewam też pół chochelki płynu z garnka. Zakręcam i studzę ustawione do góry dnem. Wyrób można zapasteryzować.
Jak podawać surówkę z kapusty czerwonej?
Rarytas znakomicie pasuje do obiadu z kotletami mielonymi czy schabowym. Można też sięgnąć po niego, gdy na naszym talerzu pojawią się warzywne pulpeciki np. takie z marchewki.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na surówki. Szczególnie polecamy słodką kompozycję z selera i rodzynek. Być może skusi was też prosty patent na surówkę z czerwoną fasolą.
![Kapusta czerwona na surówkę na zimę.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Kapusta_czerwona_na_surowke_na_zime_16040bdee0.jpg)
Źródło: YT/Kocham Gotować
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![syrop z mięty](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_93383949b0.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_bf2a335e10.jpg)
![Bigos dziadka](https://images.iberion.media/images/origin/Bigos_dziadka_6660323e4d.jpg)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Jakub Józef Orliński](https://images.iberion.media/images/origin/Jakub_Jozef_Orlinski_fot_Eurosport_37e8d1402c.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Tajemnicza postać](https://images.iberion.media/images/origin/Tajemnicza_postac_fe315f83e5.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)