Robert Makłowicz opowiedział jak zrobić pilaw
Nie da się ukryć, że Robert Makłowicz należy do grona osób, przed którymi kuchnia nie ma praktycznie żadnych sekretów. Jego pasja do światowych kulinariów jest wręcz zaraźliwa. Niektóre specjały mogą wywołać nie lada zaskoczenie.
Robert Makłowicz zamówił nietypowe ciasto
Robert Makłowicz wiele razy gościł na naszym portalu. Ostatnio wspominaliśmy o tym, w jaki sposób przekształcił czerstwe pieczywo w wyjątkową potrawę . W jednym z odcinków programu „Makłowicz w drodze” dziennikarz zaprezentował nietuzinkowe danie.
Robert Makłowicz w trakcie swoich licznych podróży, często kosztuje regionalnych potraw. Popularyzator kulinariów nie mógł się oprzeć pokusie i zamówił w restauracji pilaw w cieście . W charakterystyczny dla siebie sposób powiedział o nim kilka ciekawostek.
Nagranie, na którym Robert Makłowicz wyjaśnia czym, jest pilaw, zostało opublikowane na YouTube na kanale tvnpl. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Pilaw w cieście jest bez dwóch zdań specjałem, który może przypaść do gustu wielu smakoszom .
Najważniejsze danie stoi przede mną. Trzeba zamawiać je z kilkugodzinnym, a nawet kilkudniowym wyprzedzeniem. To jest mianowicie pilaw, ale jakże specjalny jego rodzaj. Płow pieczony w cieście — powiedział Robert Makłowicz na nagraniu umieszczonym na kanale tvnpl.
Robert Makłowicz wyjaśnił, czym dokładnie jest pilaw w cieście
Bierze się naczynie, to naczynie smaruje masłem. Następnie wylepia się je surowym ciastem. I do środka nakłada ryż oraz przyprawy. To potem jest w tym naczyniu pieczone, a kiedy ciasto dostanie takiej upieczonej formy, wszystko się wyjmuje — nadmienił Robert Makłowicz.
Forma tego dania sprawia, że nabiera ono charakterystycznych walorów smakowych. Robert Makłowicz wyjaśnił, że potrawa ta pochodzi najprawdopodobniej z Persji . Dziennikarz dodał, że wódz, który zjednoczył turecko-mongolskie plemiona i podbił Persję, był zachwycony tą potrawą. Dlaczego pilaw jest zawijany w ciasto?
Zamknięcie w cieście sprawia, że produkty w środku stają się idealnie wilgotne. Wśród nich dominuje ryż z przyprawami. Jednak akompaniuje mu masło, baranina i warzywa . Robert Makłowicz podkreślił, że zamówione danie nie jest tylko dla niego. Przy tak imponujących rozmiarach smakołyku, nie powinno to nikogo dziwić.
Dawniej płow w cieście można było gotować nawet w warunkach polowych. Robert Makłowicz ponownie przybliżył nam specjał z odległych zakątków świata. Dziennikarz często publikuje w sieci swoje przepisy. Warto wypróbować recepturę na krokiety ziemniaczane .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: YouTube / tvnpl