Makłowicz przedstawił ziemniaczane krokiety ze składnikiem niespodzianką. Absolutny ideał na świąteczny stół
Smakowite krokiety ziemniaczane z dodatkiem orzechów są wyjątkową propozycją kulinarną, która potrafi wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Robert Makłowicz zaprezentował jak je przygotować na swoim kanale na YouTube.
Robert Makłowicz i jego receptura na wyborne świąteczne krokiety
Bez wątpienia krokiety należą do tych dań, których nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na ten specjał. Jednak tym razem warto postawić na recepturę, z której korzysta Robert Makłowicz. Efekt jest obłędny.
W tym przypadku krokiety ziemniaczane zostaną wzbogacone o wyśmienite orzechy włoskie. Goście momentalnie je spałaszują, a prośby o dokładkę są praktycznie pewne. Taki specjał z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy gustują w swojskich smakach.
Krokiety w tej odsłonie są bardzo proste w przygotowanie. Na YouTube ma kanale Robert Makłowicz, z którego pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej, słynny dziennikarz pokazał jak krok po kroku zrobić niecodzienny frykas. Co nam będzie potrzebne?
500 g ziemniaków
150 g orzechów włoskich
15 g bułki tartej
jajko
40 g koperku
40 g natki pietruszki
sól
pieprz mielony
bułka tarta i jajko do panierowania
masło klarowane
Krokiety ziemniaczane z orzechami, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca
Na początku musimy obrać i ugotować ziemniaki. Robert Makłowicz w swoim nagraniu podkreślił, że powinny być one typu C. Od razu po ugotowaniu bulw, musimy je ubić. Następnie przekładamy je do sporej miski. Teraz przyda nam się blender.
Orzechy włoskie rozdrabniamy w blenderze. Powinny mieć bardzo sypką konsystencję. Dodajemy je do ziemniaków. Podobnie postępujemy z koperkiem i pietruszką. Oczywiście zieleninę można posiekać, jednak jeśli chcemy zaoszczędzić sobie czasu, wówczas wystarczy ją rozdrobnić w blenderze.
Wszystko wzbogacamy o jajko oraz łyżkę bułki tartej. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie urabiamy na jednolitą masę. Formujemy z niej niewielkie krokiety. Kiedy już są gotowe, maczamy je w jajku i obtaczamy w bułce tartej.
Krokiety smażymy na maśle klarowanym. Możemy je jednak zastąpić olejem. Nasze smakołyki powinny zarumienić się z każdej strony. Najlepiej serwować krokiety u boku kapusty z grzybami. Przydatny może się okazać przepis Magdy Gessler.
Źródło: YouTube / Robert Makłowicz