Napakowany selenem i niemal bez ości. Kuzyna dorsza kupisz za bezcen

Smaczny, pełen selenu oraz białka i praktycznie bez ości. Kuzyn dorsza - mintaj cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Ta tania i zdrowa ryba jest idealnym pomysłem na piątkowy obiad.
Ryba pełna smaku i korzyści
Mintaj od lat cieszy się sporą popularnością. Często ląduje w naszych sklepowych koszykach, ponieważ jest nie tylko jedną z tańszych, ale również zdrowszych i przy tym smacznych ryb. Najczęściej można go znaleźć pod postacią filetów.
Jest to niskokaloryczna ryba, wręcz napakowana cennymi dla zdrowia składnikami odżywczymi takimi jak m.in. : kwasy omega 3, selen, białko, fosfor, cynk i wapń. To nie koniec dobrych wieści mintaj ma smaczne, chude mięso, dlatego mogą po nią sięgać osoby, które znajdują się na diecie. Charakteryzuje się łagodnym smakiem i małą liczbą ości, co dla wielu z nas jest znaczącym plusem. Co jeszcze wyróżnia kuzyna dorsza wśród innych ryb?

Dlaczego warto jeść mintaja?
Mintaj ma wysoką zawartość witamin B12 i B6 oraz selen, które pozytywnie wpływają na pracę serca. Regularne spożywanie go przyczynia się również do zmniejszenia cholesterolu. Ryba zawiera także fosfor, który dobrze działa na pracę mózgu.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Inną znaczą zaletą mintaja jest niska zawartość rtęci. Na drugim biegunie zestawienia znajduje się okryta nienajlepszą sławą panga, a także miecznik i marlin. Przy zakupie ryb warto jednak zwracać uwagę na to, aby pochodziły one ze zrównoważonych źródeł. Warto dokładnie czytać etykiety, a w razie wątpliwości dopytywać sprzedawców.
Mintaj słynie również z tego, że posiada niewielką ilość ości. Wiele osób omija jedzenie ryb właśnie z tego powodu, dla nich ten wybór z pewnością będzie dobrym pomysłem. Kusi też stosunkowo niską ceną. Przykładowo w Carrefourze za opakowanie 450 g zapłacimy 15.89 zł, a w Biedronce za 100 g wydamy 4.58 zł.
Kuzyn dorsza jest też dość prosty w przygotowaniu w kuchni. Więcej na ten temat w dalszej części artykułu.

Jak wykorzystać w kuchni mintaja?
Mintaj to ryba, którą można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Nie ma tu miejsca na nudę! Można go smażyć, dusić, piec i faszerować. Świetnie sprawdzi się także jako składnik zupy, zapiekanki czy lazanii.
Najprostszy i najszybszy sposób na przyrządzenie tego przysmaku to upieczenie go w piekarniku. Jest to banalnie proste. Wystarczy przed pieczeniem doprawić go do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Mintaja pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Doskonale smakuje z pieczywem i oliwą, ziemniakami lub kaszą.
Wskazówki:
Jeśli chcemy żeby ryba była bardziej orzeźwiająca, włóżmy do piekarnika wraz z nią kawałek cytryny. To idealna propozycja na letni obiad. Smak mintaja świetnie podkreślą także aromatyczne przyprawy takie jak czosnek, tymianek i rozmaryn.
Sprawdź też przepis na wielkanocną sałatkę i faszerowane jajka.






































