Robert Makłowicz piecze idealnie chrupiący i delikatny w środku chleb. 1 składnik sprawia, że staje się doskonale wilgotny
Sprawdźcie, jak Robert Makłowicz piecze idealnie chrupiący i delikatny w środku chleb. Dodaje do ciasta jeden składnik, a mianowicie maślankę, która sprawia, że pieczywo staje się doskonale wilgotne. Koniecznie przetestujcie jego prostą recepturę z dodatkiem drożdży.
Świeży, chrupiący chleb potrafi być na tyle smaczny, że można go jeść posmarowanego jedynie masłem. Do tego kubek zimnego mleka i letnie śniadanie gotowe. Jeśli wciąż nie znaleźliście blisko swojego domu piekarni, czy sklepu, w którym można taki pyszny chleb kupić, pokuście się o własnoręczne jego przygotowanie.
W domowym wypieku chleba pomoże wam przepis Roberta Makłowicza. Poniższy przepis bazuje na maślance. Dzięki niej chleb jest wilgotny i wyrośnięty. Dodatek kminku dodaje zaś wypiekowi niepowtarzalnego smaku. Przekonajcie się o tym sami.
Przepis Roberta Makłowicza na chleb
Składniki:
-
1/2 l maślanki
-
30 g świeżych drożdży
-
1 czubata łyżka cukru
-
ok. 90 dag mąki żytniej
-
1 łyżka nasion kminku
-
2 łyżeczki soli
-
50 ml piwa
Przygotowanie chrupiącego chleba
Maślankę podgrzej, by była letnia. Wkrusz do niej drożdże, dodaj cukier, wymieszaj, odstaw na 15 minut.
Do zaczynu wsyp połowę mąki, wymieszaj. Naczynie z zaczynem przykryj ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie do miski dodaj pozostałą mąkę, a także kminek i sól. Całość wymieszaj, a potem wyrób na gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Z ciasta uformuj bochenek. Ułóż go na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Znów przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Wierzch bochenka posmaruj piwem i natnij ostrym nożem lub żyletką. Chleb piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku o temp. 190 st. C.
Po wyjęciu z piekarnika chleb posmaruj ponownie piwem, przykryj ściereczką i pozostaw go do wystygnięcia.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na chleb tygrysi , a także na chleb z garnka .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Tani pomysł na obiad "z niczego". Zrobisz je w 10 minut i zachwycisz rodzinę
-
Delikatna surówka z kapustą, ogórkami konserwowymi i zieloną cebulką. Najlepszy dodatek do mięsa
-
Tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania, robi się właściwie samo
Źródło: mojemaleczarowanie