Smakosze.pl Przepisy Robert Makłowicz piecze idealnie chrupiący i delikatny w środku chleb. 1 składnik sprawia, że staje się doskonale wilgotny
screen z filmu na kanale Robert Makłowicz na Youtube, canva/Skyler Ewing z Pexels

Robert Makłowicz piecze idealnie chrupiący i delikatny w środku chleb. 1 składnik sprawia, że staje się doskonale wilgotny

21 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sprawdźcie, jak Robert Makłowicz piecze idealnie chrupiący i delikatny w środku chleb. Dodaje do ciasta jeden składnik, a mianowicie maślankę, która sprawia, że pieczywo staje się doskonale wilgotne. Koniecznie przetestujcie jego prostą recepturę z dodatkiem drożdży.

Świeży, chrupiący chleb potrafi być na tyle smaczny, że można go jeść posmarowanego jedynie masłem. Do tego kubek zimnego mleka i letnie śniadanie gotowe. Jeśli wciąż nie znaleźliście blisko swojego domu piekarni, czy sklepu, w którym można taki pyszny chleb kupić, pokuście się o własnoręczne jego przygotowanie.

W domowym wypieku chleba pomoże wam przepis Roberta Makłowicza. Poniższy przepis bazuje na maślance. Dzięki niej chleb jest wilgotny i wyrośnięty. Dodatek kminku dodaje zaś wypiekowi niepowtarzalnego smaku. Przekonajcie się o tym sami.

Przepis Roberta Makłowicza na chleb

Składniki:

  • 1/2 l maślanki

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 czubata łyżka cukru

  • ok. 90 dag mąki żytniej

  • 1 łyżka nasion kminku

  • 2 łyżeczki soli

  • 50 ml piwa

Przygotowanie chrupiącego chleba

Maślankę podgrzej, by była letnia. Wkrusz do niej drożdże, dodaj cukier, wymieszaj, odstaw na 15 minut.

Do zaczynu wsyp połowę mąki, wymieszaj. Naczynie z zaczynem przykryj ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie do miski dodaj pozostałą mąkę, a także kminek i sól. Całość wymieszaj, a potem wyrób na gładkie, elastyczne ciasto.

Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Z ciasta uformuj bochenek. Ułóż go na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Znów przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Wierzch bochenka posmaruj piwem i natnij ostrym nożem lub żyletką. Chleb piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku o temp. 190 st. C.

Po wyjęciu z piekarnika chleb posmaruj ponownie piwem, przykryj ściereczką i pozostaw go do wystygnięcia.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na chleb tygrysi , a także na chleb z garnka .

maślanka
canva/Fascinadora

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojemaleczarowanie

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy