Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na chleb z garnka od Ewy Wachowicz. Wyjdzie lepszy niż w piekarniach
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.04.2022 21:18

Prosty przepis na chleb z garnka od Ewy Wachowicz. Wyjdzie lepszy niż w piekarniach

Ewa Wachowicz, chleb
Pawel Wodzynski/East News, canva/Magone

Przedstawiamy prosty przepis na chleb z garnka od Ewy Wachowicz. Wyjdzie lepszy niż w piekarniach, a jego przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne. Składniki wystarczy wymieszać, a potem bochenek upiec w garnku, dzięki czemu chleb ładnie wyrośnie i będzie miał chrupiącą skórkę.

Choć świeże pieczywo można kupić w wielu miejscach, to nie zawsze mamy w pobliżu, taki chleb, który nam smakuje. Nieraz bochenki są mało wyrośnięte, gliniaste i kruszą się w czasie krojenia. W takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest upieczenie własnego chleba. Nie jest do tego konieczny zakwas, o czym zaraz się przekonacie.

Prosty przepis na chleb z garnka od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 0,5 l maślanki

  • 3 dag świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 60 dag mąki orkiszowej

  • 20 dag mąki żytniej razowej typ 2000

  • 2 łyżeczki soli

  • olej

  • 100 ml wody

  • siemię lniane

  • sezam jasny i ciemny

  • czarnuszka

Przygotowanie chleba

Maślankę lekko podgrzej, wlej do miski. Dodaj do niej pokruszone drożdże, rozmieszaj je z cukrem. Całość przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu dodaj obie mąki, sól, 2 łyżki oleju i wodę. Wsyp też siemię i sezam, wymieszaj łyżką, przykryj, odstaw do wyrośnięcia.

Do piekarnika wstaw żeliwny garnek i rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ciasto na chleb przełóż na stolnicę oprószoną mąką i uformuj z niego bochenek.

Wnętrze garnka natłuść olejem, przełóż do niego ciasto. Wierzch chleba posmaruj wodą i posyp czarnuszką. Garnek przykryj, wstaw do piekarnika i piecz 30 minut.

Po tym czasie obniż temperaturę piekarnika do 180 st. C i piecz chleb jeszcze 30 minut. Po upieczeniu wyjmij garnek z chlebem. Chleb wyjmij i wystudź na kratce.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy Ewy Wachowicz. Sprawdź, jak Ewa Wachowicz robi pierogi z farszem z białej kiełbasy, a także poznaj jej przepis na jarskie flaki.

ciasto na chleb
ciasto na chleb

Źródło zdjęcia: canva/DonKurto Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram