Smakosze.pl Przepisy Robię ten sernik sam ale nikt mi nie wierzy. Ten przepis to hit, a jest banalnie prosty
Fot. YouTube/@RITA creative

Robię ten sernik sam ale nikt mi nie wierzy. Ten przepis to hit, a jest banalnie prosty

30 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Przepis z Internetu na sernik z galaretką jest obłędny. Robi się go bardzo szybko i łatwo. Ciasto podpasuje każdemu smakoszowi.

Najlepszy przepis na sernik

Kiedy raz zrobisz sernik z tego przepisu, nie będziesz chciała robić innego. Ten tradycyjny, a nawet i wersja z rodzynkami przy tym z przepisu wypada słabo.

Sernik z galaretkę z przepisu poniżej zawsze się udaje. A w dodatku zachwyca wyglądem i smakiem. Moja rodzina mogłaby jeść go codziennie. Nie ma się co dziwić, bo smakuje on znacznie bardziej niż ten tradycyjny.

tworzenie galaretki.jpg
YouTube/@RITA creative
Wsyp do zlewu, zalej go wrzątkiem. Działa 100 razy lepiej niż kret i soda

Co będziesz potrzebować?

Potrzebnych składników jest sporo. Nie martw się, bo nie są one drogie. Wszystkie potrzebne produkty znajdziesz na kanale RITA creative, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 90 g cukru pudru
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 60 g żelatyny
  • 20 g cukru waniliowego
  • 1 opakowanie herbatników
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
  • 1 opakowanie galaretki jagodowej
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania Śmietan-fix

Przepis na sernik z galaretką

Rozpocznij od wsypania każdej galaretki do innej miski. Każdą zalej 230 mililitrami wrzątku i dokładnie wymieszaj do momentu rozpuszczenia się proszku . Odstaw je do lodówki, aby stężały.

Żelatynę wsyp do małego garnka. Wlej mleko i wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do zagotowania . Kiedy zacznie gęstnieć, ściągnij z kuchenki i odstaw do wystygnięcia.

Do miski włóż twaróg. Wsyp 60 gramów cukru pudru oraz cukier waniliowy . Wlej mleko z żelatyną i wymieszaj za pomocą blendera. Mieszaj do momentu otrzymania jednolitej i gładkiej konsystencji .

Otrzymaną masę serową rozłóż do przygotowanych wcześniej galaretek. Dokładnie wymieszaj. Do dużej misko przełóż masę z galaretkę o smaku owoców leśnych i rozłóż ją równomiernie . Przykryj ją masą z galaretką cytrynową. Następnie galaretką agrestową, a na koniec jagodową. Wyrównaj warstwy i przykryj je odpowiednio dociętymi herbatnikami namoczonymi w mleku .

Miskę przykryj folią spożywczą i dostaw na 6 godzin do lodówki . Po tym czasie ściągnij folię. Miskę przykryj talerzem i odwróć ją, aby cała zawartość znalazła się na talerzu.

Do miski wlej śmietanę 30%. Wsyp 30 gramów cukru pudru oraz Śmietan-fix . Wymieszaj składniki za pomocą miksera. Ubij na gęsty krem. Ułóż go na cieście z galaretką i gotowe. Krój na kawałki i częstuj rodzinę oraz znajomych. Będzie im smakowało.

nakładanie kremu.jpg
YouTube/@RITA creative
Zimą zwykle je pomijamy. Wychodzi jednak na to, że te owoce są witaminowymi gigantami
Wrzucam czerstwy chleb do miski i zalewam kawą. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy