Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Zimą zwykle je pomijamy. Wychodzi jednak na to, że te owoce są witaminowymi gigantami
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 30.09.2024 18:48

Zimą zwykle je pomijamy. Wychodzi jednak na to, że te owoce są witaminowymi gigantami

Owoce w misce
Fot. Canva

Podczas zimy nie zapomnij o budowaniu odporności. Najlepszym sposobem będzie jedzenie owoców. Dowiedz się, jakie owoce należy jeść zimą oraz jakich witamin ci dostarczą. 

Zalety jedzenia owoców zimą

Zima to taka pora roku, podczas której nie myśli się, o jedzeniu owoców. Wszyscy skupiają się na daniach, czy przekąskach, które sycą i rozgrzewają na wiele godzin. Jest to po części słuszne podejście, ale nade wszystko warto skupić się także na zbudowaniu odporności.

Najpowszechniejszą metodą w jej wzmacnianiu jest, dostarczenie odpowiednich witamin. Owoce na pewno ci w tym pomogą. To najlepszy i najbardziej naturalny sposób. Przeczytaj i dowiedz się, dzięki którym owocach wzmocnisz swój organizm. 

owoce.jpg
Canva/@baibaz
Wrzucam czerstwy chleb do miski i zalewam kawą. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie

Spróbuj trochę egzotyki

Podczas budowania odporności za pomocą owoców warto sięgnąć po te, które nie występują w naszym kraju naturalnie. Świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju cytrusy, od cytryny przez grejpfruta po pomarańcze. Dostarczą ci nie tylko kwaśności i soczystości, ale przede wszystkim sporą dawkę witaminy C oraz błonnika

Jeżeli owoce z tej grupy są dla ciebie zbyt kwaśne lub po prostu za nimi nie przepadasz, sięgnij po kiwi. Ten owoc także dostarczy ci witaminę C, ale przede wszystkim poprawia kondycję skóry, która w okresie zimowym jest narażona na wysuszenie. Pomoże ci także obniżyć poziom cholesterolu oraz wyreguluje ciśnienie krwi. 

Najlepsze są polskie owoce

Wiadomo, że swojskie oznacza najlepsze, a polskie to już w ogóle, dlatego przygotowałem też coś dla owocowych patriotów. Jeżeli uważasz, że tylko polskie owoce są najlepsze, sięgnij po gruszki. To najlepszy wybór zimą. Owoc dostarcza witaminy z grupy C, B, A oraz z grupy PP. W dodatku dostarczają potas, wapń, magnez, a jedzone podczas choroby, zdecydowanie obniżają jej objawy.

Nie przepadasz za gruszkami? Nie ma problemu, po prostu wybierz jabłko. Ten najpowszechniejszy polski owoc zawiera witaminy z grup A, C, E i K. Wesprze nie tylko odporność, ale polepszy także funkcjonowanie układu trawiennego

Jak widzisz, możliwość zbudowania odporności w naturalny sposób, jest na wyciągnięcie twojej ręki. Jedz owoce codziennie, a ryzyko zachorowania na pewno będzie dużo mniejsze. Sprawdź, co rząd zamierza zrobić z niedzielami handlowymi oraz poznaj przepis na danie lepsze niż kotlety mielony

gruszka.jpg
Canva/@Vagengeym_Elena