Robisz z wyprzedzeniem pierogi na Święta? Wiemy jak najlepiej je przechowywać
Podczas świątecznej gorączki nie warto zostawiać rzeczy na ostatnią chwilę. Niektóre potrawy, jak na przykład pierogi, możesz przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać je dopiero w dniu wigilijnej wieczerzy. Jak przechowywać pierogi na Święta?
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami to pozycja obowiązkowa na stole. Ich przyrządzenie wymaga jednak odpowiedniej ilości czasu i uwagi. Dowiedz się, jak przechowywać pierogi na Święta i przygotuj je na spokojnie kilka dni wcześniej.
Jak przechowywać pierogi na Święta i czy trzeba je wcześniej gotować?
Najlepszym sposobem, jak przechowywać pierogi na święta, jest ich zamrożenie . Metoda ta jest niezwykle skuteczna, a przy tym prosta do zastosowania . Zamrożone pierogi możesz przechowywać nawet przez kilka tygodni .
Jak przechowywać pierogi na święta w stanie surowym ? Surowe pierogi rozłóż równomiernie na tacy wyłożonej pergaminem i wstaw je do zamrażarki. Po ok. 2 godzinach będą one wstępnie zamrożone , dzięki czemu zachowają swój kształt oraz nie będą się między sobą sklejać. Takie pierogi możesz następnie poprzekładać do szczelnie zamykanych pojemników lub woreczków strunowych .
Jak przechowywać pierogi na święta po ich ugotowaniu ? Pierogi należy lekko obgotować w wodzie z dodatkiem soli i tłuszczu . Następnie odcedzone i wystudzone pierogi nasmaruj olejem i przekładaj do pojemników lub woreczków i przełóż do zamrażarki . Dodatek tłuszczu skutecznie zapobiegnie ich sklejeniu .
Jak przechowywać pierogi na Święta i jak je później odgrzać?
Mrożenie pierogów pomaga zachować smak oraz aromat tego dania . Nie wystarczy jednak wiedza, jak przechowywać pierogi na święta, ale również jak je skutecznie odgrzać . Poniżej dajemy kilka podpowiedzi w tym temacie.
Jeśli zamroziliście pierogi surowe, wystarczy ugotować je w osolonym wrzątku . Taka obróbka powinna zająć nie więcej niż 2-3 minuty . Po wyłowieniu pierogi są gotowe do podania .
Wiemy już, jak przechowywać pierogi na święta po ich ugotowaniu , a jak je przygotować do zaserwowania? Takie pierogi należy wpierw wyjąć do rozmrożenia . Następnie można je odgrzać w mikrofalówce, odsmażyć lub dodać do gorącego czerwonego barszczu . Możesz również na krótki czas wrzucić je do wrzącej wody . Wyśmienite pierogi na Wigilię przygotujesz z pomocą tego przepisu . Niezależnie od wybranego farszu, ten przepis na ciasto pierogowe nie ma sobie równych .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Janka zdradziła rodzinną recepturę na łamańce z makiem. Wnuki czekają na nie cały rok
-
Delikatny karp w szarym sosie. Lepszy niż smażony i w galarecie razem wzięte