Smakosze.pl Przepisy Robisz z wyprzedzeniem pierogi na Święta? Wiemy jak najlepiej je przechowywać
Canva / Darius Dzinnik

Robisz z wyprzedzeniem pierogi na Święta? Wiemy jak najlepiej je przechowywać

10 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Podczas świątecznej gorączki nie warto zostawiać rzeczy na ostatnią chwilę. Niektóre potrawy, jak na przykład pierogi, możesz przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać je dopiero w dniu wigilijnej wieczerzy. Jak przechowywać pierogi na Święta?

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami to pozycja obowiązkowa na stole. Ich przyrządzenie wymaga jednak odpowiedniej ilości czasu i uwagi. Dowiedz się, jak przechowywać pierogi na Święta i przygotuj je na spokojnie kilka dni wcześniej.

Jak przechowywać pierogi na Święta i czy trzeba je wcześniej gotować?

Najlepszym sposobem, jak przechowywać pierogi na święta, jest ich zamrożenie . Metoda ta jest niezwykle skuteczna, a przy tym prosta do zastosowania . Zamrożone pierogi możesz przechowywać nawet przez kilka tygodni .

Jak przechowywać pierogi na święta w stanie surowym ? Surowe pierogi rozłóż równomiernie na tacy wyłożonej pergaminem i wstaw je do zamrażarki. Po ok. 2 godzinach będą one wstępnie zamrożone , dzięki czemu zachowają swój kształt oraz nie będą się między sobą sklejać. Takie pierogi możesz następnie poprzekładać do szczelnie zamykanych pojemników lub woreczków strunowych .

Jak przechowywać pierogi na święta po ich ugotowaniu ? Pierogi należy lekko obgotować w wodzie z dodatkiem soli i tłuszczu . Następnie odcedzone i wystudzone pierogi nasmaruj olejem i przekładaj do pojemników lub woreczków i przełóż do zamrażarki . Dodatek tłuszczu skutecznie zapobiegnie ich sklejeniu .

Jak przechowywać pierogi na Święta i jak je później odgrzać?

Mrożenie pierogów pomaga zachować smak oraz aromat tego dania . Nie wystarczy jednak wiedza, jak przechowywać pierogi na święta, ale również jak je skutecznie odgrzać . Poniżej dajemy kilka podpowiedzi w tym temacie.

Jeśli zamroziliście pierogi surowe, wystarczy ugotować je w osolonym wrzątku . Taka obróbka powinna zająć nie więcej niż 2-3 minuty . Po wyłowieniu pierogi są gotowe do podania .

Wiemy już, jak przechowywać pierogi na święta po ich ugotowaniu , a jak je przygotować do zaserwowania? Takie pierogi należy wpierw wyjąć do rozmrożenia . Następnie można je odgrzać w mikrofalówce, odsmażyć lub dodać do gorącego czerwonego barszczu . Możesz również na krótki czas wrzucić je do wrzącej wody . Wyśmienite pierogi na Wigilię przygotujesz z pomocą tego przepisu . Niezależnie od wybranego farszu, ten przepis na ciasto pierogowe nie ma sobie równych .

Canva / Gpoint Studio
Canva / Gpoint Studio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy