XIX-wieczny przepis na ciasto na pierogi zachwyca do dziś. Tak gotowały nasze prababki
Ciasto na pierogi według przepisu z XIX wieku zachwyca sprężystością, delikatnością i smakiem. Ciasto przygotowane z trzech składników nie zawiera ani jajek, ani tłuszczu. Nasze prababki wykorzystywały wyłącznie mąkę, wodę i sól.
Odpowiednio przygotowane ciasto na pierogi jest sekretem doskonałego dania. Nawet najlepszy farsz nie obroni pierogów, jeśli ciasto wyjdzie grube, mączne lub twarde. Ciasto musimy rozwałkować na stolnicy na placek o grubości 2 mm. Podczas rozwałkowywania podsypujemy ciasto mąką, żeby nie przyklejało się do wałka.
Niektórzy do ciasta na pierogi dodają kilka rodzajów mąki, inni dodają jajko, jeszcze kolejni roztopione masło lub olej. Przepis na ciasto na pierogi z XIX wieku to wyłącznie trzy składniki: mąka pszenna, ciepła woda i sól. Ciasto po wyrobieniu jest sprężyste, delikatne i łatwo się rozwałkowuje.
Ciasto na pierogi przygotowane według receptury naszych prababek doskonale sprawdzi się zarówno do pierogów wytrawnych, podanych z okrasą z boczku i cebuli, jak i do słodkiego farszu z ulubionych owoców. Pierogi na słodko smakują fantastycznie oprószone cukrem i podane ze śmietaną. Ciasto po wyrobieniu musi odpocząć przez około 15- 20 minut, to sekret doskonale miękkich i delikatnych pierogów.
Przepis na ciasto na pierogi bez jajka i tłuszczu
Składniki:
300 g mąki pszennej
około pół szklanki ciepłej wody
szczypta soli
Jak zrobić ciasto na pierogi? Patent z XIX wieku zachwyca do dziś
Przesianą mąkę wsyp do miski, dodaj solidną szczyptę soli, wymieszaj. Do miski wlej pół szklanki ciepłej wody i wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie sprężyste. W razie potrzeby dolej więcej wody. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15- 20 minut, żeby odpoczęło, następnie rozwałkuj je na cienki placek i wykrawaj kółka na pierogi.
Na obiad doskonale sprawdzą się również domowe krokiety z mięsem. Farsz przygotuj z mięsa po rosole, wszyscy będą zachwyceni. Jeśli masz ochotę na jarski obiad- tu poznasz przepis na pyzy ziemniaczane z twarogiem, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Siostra Anastazja zdradziła, jak kisi kapustę. Ma pewność, że zawsze wyjdzie doskonała
Niebanalna surówka z dynią. Słodkie nuty idealnie pasują do dań z drobiu
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama