Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > XIX-wieczny przepis na ciasto na pierogi zachwyca do dziś. Tak gotowały nasze prababki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.11.2022 16:06

XIX-wieczny przepis na ciasto na pierogi zachwyca do dziś. Tak gotowały nasze prababki

XIX wieczny patent na ciasto na pierogi zachwyca do dziś. Tak gotowały nasze prababki
canva/Adam88xx

Ciasto na pierogi według przepisu z XIX wieku zachwyca sprężystością, delikatnością i smakiem. Ciasto przygotowane z trzech składników nie zawiera ani jajek, ani tłuszczu. Nasze prababki wykorzystywały wyłącznie mąkę, wodę i sól.

Odpowiednio przygotowane ciasto na pierogi jest sekretem doskonałego dania. Nawet najlepszy farsz nie obroni pierogów, jeśli ciasto wyjdzie grube, mączne lub twarde. Ciasto musimy rozwałkować na stolnicy na placek o grubości 2 mm. Podczas rozwałkowywania podsypujemy ciasto mąką, żeby nie przyklejało się do wałka.

Niektórzy do ciasta na pierogi dodają kilka rodzajów mąki, inni dodają jajko, jeszcze kolejni roztopione masło lub olej. Przepis na ciasto na pierogi z XIX wieku to wyłącznie trzy składniki: mąka pszenna, ciepła woda i sól. Ciasto po wyrobieniu jest sprężyste, delikatne i łatwo się rozwałkowuje.

Ciasto na pierogi przygotowane według receptury naszych prababek doskonale sprawdzi się zarówno do pierogów wytrawnych, podanych z okrasą z boczku i cebuli, jak i do słodkiego farszu z ulubionych owoców. Pierogi na słodko smakują fantastycznie oprószone cukrem i podane ze śmietaną. Ciasto po wyrobieniu musi odpocząć przez około 15- 20 minut, to sekret doskonale miękkich i delikatnych pierogów.

Przepis na ciasto na pierogi bez jajka i tłuszczu

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • około pół szklanki ciepłej wody

  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto na pierogi? Patent z XIX wieku zachwyca do dziś

Przesianą mąkę wsyp do miski, dodaj solidną szczyptę soli, wymieszaj. Do miski wlej pół szklanki ciepłej wody i wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie sprężyste. W razie potrzeby dolej więcej wody. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15- 20 minut, żeby odpoczęło, następnie rozwałkuj je na cienki placek i wykrawaj kółka na pierogi.

Na obiad doskonale sprawdzą się również domowe krokiety z mięsem. Farsz przygotuj z mięsa po rosole, wszyscy będą zachwyceni. Jeśli masz ochotę na jarski obiad- tu poznasz przepis na pyzy ziemniaczane z twarogiem, smacznego.

Pierogi
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: