Smakosze.pl

Canva / thepiwko

Staropolskie pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjna receptura zachwyca do dziś

5 Grudnia 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Zachęcamy dziś do zapoznania się z tradycyjnym przepisem na pierogi. Staropolskie pierogi z kapustą i grzybami są klasyczną potrawą, szczególnie chętnie serwowaną w czasie świąt Bożego Narodzenia. Aromatyczny farsz jest ich znakiem rozpoznawczym, podobnie jak delikatne ciasto.

Niezwykle apetyczne staropolskie pierogi z kapustą i grzybami idealnie sprawdzą się na wigilijnym stole. Potrawa skradnie serca nie wielbicielom tradycyjnych smaków. Te pierogi najlepiej podać polane zrumienionym płynnym masłem. To istna rozkosz na podniebieniu.

Przepis na klasyczne Staropolskie pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na farsz:
  • 500 g kiszonej kapusty

  • 3 kapelusze suszonych borowików (namoczonych uprzednio z wodzie z mlekiem)

  • 1 szklanka mleka

  • 1 cebula

  • 2 liście laurowe

  • olej do smażenia cebuli

  • sól i pieprz do smaku

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 2 żółtka

  • 3/4 szklanki ciepłej wody

  • 1 łyżka oleju

  • szczypta soli

Staropolskie pierogi z kapustą i grzybami krok po kroku

Przygotuj farsz do staropolskich pierogów z kapustą i grzybami. Kiszoną kapustę posiekaj, przełóż do garnka i zalej ciepłą wodą. Dodaj liście laurowe i gotuj warzywo przez 10 minut na dużej mocy palnika. Następnie odcedź je, usuwając również przyprawę.

Namoczone borowiki do staropolskich pierogów z kapustą i grzybami ugotuj do miękkości. Odcedź je na sicie i drobno posiekaj. Wywar z gotowania odstaw na bok.

Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną drobno cebulę do staropolskich pierogów z kapustą grzybami. Dołóż do niej ugotowaną kapustę i zasmażaj przez 2-3 minuty. Następnie dorzuć pokrojone grzyby, dolej szklankę grzybowego wywaru i ponownie obsmażaj zawartość patelni, aż wyparuje nadmiar płynu. Składniki dopraw solą oraz pieprzem i odstaw do przestudzenia.

Przygotuj ciasto do staropolskich pierogów z kapustą i grzybami. Wszystkie składniki połącz ze sobą i wyrób na gładką jednolitą masę. Podziel ją na dwie równe części, a każdą z nich cienko rozwałkuj. Z gotowych płatów ciasta wykrawaj niewielkie okręgi za pomocą szklanki.

Na każdy kawałek ciasta nakładaj łyżkę przygotowanego farszu do staropolskich pierogów z kapustą i grzybami. Pierogi zaklejaj i gotuj we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Gotowe egzemplarze wyławiaj 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Danie podawaj polane roztopionym masłem. Anna Lewandowska do ciasta na pierogi używa niezwykłej mąki . Wigilijne pierogi na słodko są niemałym zaskoczeniem .

Canva / Shaiith
Canva / Shaiith

 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >