Rodowicz pokazała przepis na krem z dyni. Podaje go z ogromnym frykasem
Zupa krem z dyni przepisu Maryli Rodowicz zachwyci każdego smakosza. Sekretnym dodatkiem jest łosoś wędzony, z którym podaje aromatyczny krem. Rodowicz do zupy dodaje również podsmażony boczek wędzony. To właśnie te składniki nadają daniu charakteru.
Zupa krem z dyni to pomysł na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna, sycąca i doskonale rozgrzewa, idealnie sprawdzi się więc na danie w chłodne, deszczowe, jesienne dni. Zupę ugotujmy na bulionie warzywnym lub rosole z poprzedniego dnia, w ten sposób nic w kuchni się nie zmarnuje.
Krem z dyni możemy przygotować na wiele sposobów. Podajemy go również z wieloma składnikami, np. prażonymi pestkami, grzankami, groszkiem ptysiowym, ziołami, śmietaną. Maryla Rodowicz podaje zupę nieco inaczej, przez co danie jest treściwe i pełne smaku.
Znana piosenkarka do zupy kremu podaje plastry wędzonego łososia oraz podsmażony boczek wędzony. Tak podana zupa smakuje fenomenalnie i jest bardzo pożywna. Rodowicz nie soli zupy, ponieważ ryba i wieprzowina są wystarczająco słone. Zupę doprawia czerwoną pastą curry i pieprzem.
Zupa krem z dyni według przepisu Maryli Rodowicz
Składniki:
-
dynia
-
2 marchewki
-
3 większe ząbki czosnku
-
2 ziemniaki
-
1 l bulionu warzywnego
-
łyżka czerwonej pasty curry
-
oliwa z oliwek
-
wędzony łosoś do podania
-
100 g boczku wędzonego do podania
-
pieprz mielony
Jak zrobić niezwykłą zupę krem z dyni z wędzonym łososiem?
Dynię, marchewki i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, posiekaj czosnek. Na patelni zeszklij na oliwie czosnek, następnie dodaj pastę curry i smaż przez chwilę. Dodaj dynię, marchewki i ziemniaki i przesmaż warzywa z pastą i czosnkiem.
Warzywa przełóż do garnka, wlej bulion i duś pod przykryciem, aż będą miękkie. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, pokrój na mniejsze kawałki wędzonego łososia. Gdy warzywa będą miękkie, zupę zblenduj na gładki, gęsty krem i przelej na talerze.
Do każdej porcji dodaj podsmażony boczek i plastry łososia, oprósz delikatnie pieprzem mielonym i podaj, smacznego.
Z dyni przygotujesz wiele wyśmienitych dań, gorąco polecam kluski śląskie z puree z dyni oraz kotlety mielone z dynią i szczypiorkiem . Jesienne obiady nabiorą charakteru i smaku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nieznany przepis na turecki dżem z pigwy. Bosko aromatyczny i rozgrzewający
-
Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej pikantne, charakterne warzywo. Idealnie podkręca smak
-
Nieznany przepis na turecki dżem z pigwy. Bosko aromatyczny i rozgrzewający
Źródło: kuchnia.fakt