Smakosze.pl Dieta Wspaniałe zalety wody rodzynkowej
tsvibrav, Getty Images Pro

Wspaniałe zalety wody rodzynkowej

13 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Rodzynki są słodkimi małymi winogronami, które zostały praktycznie w całości pozbawione wody. Proces suszenia sprawia, że proporcje cukru do masy są znacznie zwiększone, więc rodzynki wydają się być o wiele słodsze, niż świeże winogrona.

Poza doskonałym smakiem i walorami cukierniczymi, możemy przygotować z nich swojego rodzaju napar, który skutecznie da się wykorzystywać w profilaktyce popularnych chorób. Szczególnie ważne mogą okazać się dla ludzi, którzy mają problemy z chorą tarczycą.

Zalej rodzynki wodą i wypij

Często moczymy rodzynki we wrzątku przed dodaniem do sernika - dzięki temu nabierają odrobinę objętości i więcej smaku. Co ciekawe, jeśli zauważyłeś, że twoje rodzynki zaczynają chrupać w zębach, moczenia także na to pomoże. Chrupanie jest spowodowane krystalizacją cukru, który pod wpływem wody rozpuszcza się.

Rodzynki, jako jedyne bakalie, zawierają w sobie duże ilości jodu. Z tego powodu każdy, kto ma problemy z tarczycą, powinien sięgać po rodzynki każdego dnia. Pierwiastek ten jest w końcu potrzebny do odpowiedniego funkcjonowania tego kluczowego dla gospodarki hormonalnej organu.

Chcesz poznać więcej doskonałych przepisów, na kulinarne perełki? Zajrzyj do tego tekstu , w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci.

W rodzynkach znajdziemy także takie substancje, jak kwas oleanolowy, aldehyd oleanolowy oraz 5-hydroksymetyl-2-furfural - odpowiadają one za właściwości przeciwpróchnicze winogron. Picie wody rodzynkowej może skutecznie zmniejszyć częstotliwość wizyt u dentysty.

Jak czytamy na portalu zywienie.abczdrowie.pl suszone winogrona zawierają także bioflawonoidy, czyli antyoksydanty chroniące przed wolnymi rodnikami powodującymi szereg chorób, w tym zaburzenia pracy serca i wątroby. Dodatkowo duża ilość błonnika sprzyja przyspieszeniu metabolizmu.

Jak przygotować wodę rodzynkową?

Wlej do garnka dwie szklanki wody (około 500 ml) i doprowadź ją do wrzenia. Gdy woda będzie się gotować, wsyp jedną szklankę świeżych rodzynek i gotuj całość przez 20 minut. Gdy woda zmieni kolor a rodzynki spęcznieją, przecedź je przez sitko do kubka.

Wodę rodzynkową należy pić na czczo, najlepiej z rana. Wtedy osiąga się najlepsze efekty lecznicze. Woda powinna być przefiltrowana przez filtr, aby pozbyć się pozostałości po zanieczyszczonych rurach i chloru.

Jak podaje zywienie.abczdrowie.pl, ważne też, by do przygotowania wody rodzynkowej używać naturalnych rodzynek, najlepiej samodzielnie suszonych. Jeśli kupujesz je w sklepie – wybieraj te, które najmniej się błyszczą. Oznacza to, że nie przeszły przez proces intensywnej konserwacji.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy