Smakosze.pl Przepisy Zdumiewające zalety rosołu kolagenowego
Canva.com / ma-k

Zdumiewające zalety rosołu kolagenowego

7 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Rosół należy do szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby tę klasyczną zupę. Okazuje się, że rosół można przygotować w wersji, która wesprze nasz organizm.

Czym jest rosół kolagenowy?

Dla większości z nas rosół to po prostu rosół. Jednak istnieją różne wersje tej kultowej zupy. Już wcześniej wspominaliśmy o smakowitym specjale, który wzbogaca się o ziemniaki . Dziś przyjrzymy się rosołowi w bardzo zdrowej odsłonie.

Rosół kolagenowy może wywołać pewne zaskoczenie. Jednak z pewnością warto po niego sięgnąć. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Wylecz To, rosół w tym wydaniu dostarcza glutaminę, która wspomaga leczenie chorób jelit .

Niepozorny rosół pomaga również w przypadku problemów gastrycznych, łagodzi bóle stawów, wspiera wątrobę oraz poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci . Niektórzy uważają, że w zupełności zastępuje suplementy.

Rosół kolagenowy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nawet smakosze, którzy unikają kuchennych aktywności, poradzą sobie z tym przepisem . Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 1 kg mięsa drobiowego z kośćmi

  • 0,5 kg kurzych żołądków

  • 0,5 kg kurzych łapek

  • 3,5 l wody

  • 5 marchewek

  • 3 pietruszki

  • pół selera

  • 10 g suszonego lubczyku

  • 2 cebule

  • 6 goździków

  • pół startej gałki muszkatołowej

  • 6 ziaren czarnego pieprzu

  • odrobina soli

  • posiekana natka pietruszki

(Canva.com / vkuslandia)

Smakowity rosół kolagenowy zachwyci domowników

Na początku mięso na rosół umieszczamy w garnku. Zalewamy je zimną wodą i zaczynamy podgrzewać. Kiedy wywar zawrze, zmniejszamy ogień . Nasza zupa powinna cały czas lekko pykać. Z powierzchni zdejmujemy szumowiny.

Cebule kroimy na pół i opalamy. Możemy pozostawić na niej jedną warstwę brązowej łupiny. Dzięki temu rosół będzie bardziej złocisty. Tak przygotowane cebule umieszczamy w wywarze. Resztę warzyw obieramy i kroimy. Je również wsadzamy do garnka .

Wszystkie składniki wzbogacamy o przyprawy. Garnek przykrywamy tak, aby para miała ujście. Rosół powinien się gotować przez minimum 3 godziny. Na koniec przecedzamy naszą zupę . Możemy serwować ją z pokrojonymi żołądkami, rozdrobnionymi warzywami i makaronem.

Rosół najlepiej posypać posiekaną natką pietruszki. Domownicy nie będą mogli oprzeć się takiej pokusie. Godny uwagi jest również rosół od Ewy Wachowicz . Mało kto spodziewałby się, że klasyk w jej wykonaniu jest urozmaicony jednym nieoczywistym składnikiem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wylecz To; Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy