Zdumiewające zalety rosołu kolagenowego
Rosół należy do szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby tę klasyczną zupę. Okazuje się, że rosół można przygotować w wersji, która wesprze nasz organizm.
Czym jest rosół kolagenowy?
Dla większości z nas rosół to po prostu rosół. Jednak istnieją różne wersje tej kultowej zupy. Już wcześniej wspominaliśmy o smakowitym specjale, który wzbogaca się o ziemniaki . Dziś przyjrzymy się rosołowi w bardzo zdrowej odsłonie.
Rosół kolagenowy może wywołać pewne zaskoczenie. Jednak z pewnością warto po niego sięgnąć. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Wylecz To, rosół w tym wydaniu dostarcza glutaminę, która wspomaga leczenie chorób jelit .
Niepozorny rosół pomaga również w przypadku problemów gastrycznych, łagodzi bóle stawów, wspiera wątrobę oraz poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci . Niektórzy uważają, że w zupełności zastępuje suplementy.
Rosół kolagenowy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nawet smakosze, którzy unikają kuchennych aktywności, poradzą sobie z tym przepisem . Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?
-
1 kg mięsa drobiowego z kośćmi
-
0,5 kg kurzych żołądków
-
0,5 kg kurzych łapek
-
3,5 l wody
-
5 marchewek
-
3 pietruszki
-
pół selera
-
10 g suszonego lubczyku
-
2 cebule
-
6 goździków
-
pół startej gałki muszkatołowej
-
6 ziaren czarnego pieprzu
-
odrobina soli
-
posiekana natka pietruszki
(Canva.com / vkuslandia)
Smakowity rosół kolagenowy zachwyci domowników
Na początku mięso na rosół umieszczamy w garnku. Zalewamy je zimną wodą i zaczynamy podgrzewać. Kiedy wywar zawrze, zmniejszamy ogień . Nasza zupa powinna cały czas lekko pykać. Z powierzchni zdejmujemy szumowiny.
Cebule kroimy na pół i opalamy. Możemy pozostawić na niej jedną warstwę brązowej łupiny. Dzięki temu rosół będzie bardziej złocisty. Tak przygotowane cebule umieszczamy w wywarze. Resztę warzyw obieramy i kroimy. Je również wsadzamy do garnka .
Wszystkie składniki wzbogacamy o przyprawy. Garnek przykrywamy tak, aby para miała ujście. Rosół powinien się gotować przez minimum 3 godziny. Na koniec przecedzamy naszą zupę . Możemy serwować ją z pokrojonymi żołądkami, rozdrobnionymi warzywami i makaronem.
Rosół najlepiej posypać posiekaną natką pietruszki. Domownicy nie będą mogli oprzeć się takiej pokusie. Godny uwagi jest również rosół od Ewy Wachowicz . Mało kto spodziewałby się, że klasyk w jej wykonaniu jest urozmaicony jednym nieoczywistym składnikiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Wylecz To; Beszamel