Smakosze.pl
Gołąbki w wyjątkowej odsłonie

Canva.com / smpics

Nietypowy składnik gołąbków

7 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Gołąbki można przygotować na rozmaite sposoby. W każdym domostwie korzysta się z odrobinę innej receptury. Tym razem sięgniemy po przepis, w którym jednym z dodatków jest sok z kiszonej kapusty. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą m

Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niektórzy wielbiciele swojskiej kuchni mogliby zajadać się nimi bez przerwy. Wyjątkowa wersja gołąbków jest bardzo kusząca. Ich walory smakowe powalają na łopatki.

Gołąbki z dodatkiem soku z kiszonej kapusty

Bez wątpienia gołąbki są jednym z najbardziej smakowitych swojskich specjałów. Danie ma wiele wariantów. Niektóre z nich znacząco wyróżniają się na tle pozostałych. Przykładem jest, chociażby przepis na gołąbki z drobiowym farszem. Dziś sięgniemy po jeszcze inną recepturę.

Gołąbki można wzbogacić o sok z kiszonej kapusty. Dodatek ten jest bardzo zdrowy. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Wapteka, poprawia on procesy trawienne oraz wspomaga pracę wątroby. Więcej na ten temat wspominaliśmy we wcześniejszym artykule.

Przepis na gołąbki w tej odsłonie jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Sam aromat sprawi, że domownicy będą z niecierpliwością wyczekiwali, aż specjał wyląduje na ich talerzach. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 l bulionu

  • 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

  • 250 g kaszy jęczmiennej

  • 250 g ryżu

  • 250 ml soku z kiszonej kapusty

  • 100 g masła

  • posiekana cebula

  • główka kapusty

  • sól

  • pieprz

(Pixabay / dbaezol)

Gołąbki w wyjątkowej odsłonie

Na początku gotujemy kaszę i ryż. Należy zrobić to w osobnych naczyniach. Mięso mielone trochę podsmażamy z cebulką na rozgrzanym maśle. Po wystygnięciu, składniki ze sobą łączymy. Farsz odstawiamy i bierzemy się za kapustę.  

Z kapusty wycinamy głąb. Umieszczamy ją w garnku z osolonym wrzątkiem. Kiedy liście zaczną odchodzić, odławiamy je i odkładamy do wystygnięcia. Wycinamy z nich zgrubienie. Na każdym liściu umieszczamy trochę farszu. Całość zawijamy na gołąbki.

Dno garnka wyścielamy liśćmi kapusty. Układamy na nich nasze gołąbki. Wszystko zalewamy bulionem i sokiem z kiszonej kapusty. Gołąbki zakrywamy kapustą i gotujemy przez około 40 minut. Nasz specjał jest już prawie gotowy.

Do gołąbków możemy przygotować sos pomidorowy lub grzybowy. Idealnie będą się one komponowały z mięsnym farszem i posmakiem kiszonej kapusty. Gołąbki w tej odsłonie z pewnością szybko znikną z talerzy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wapteka; WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Zaskakujący schab po prowansalsku według Siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch

Czytaj więcej >
napar z imbiru

Przepisy

Cudowny przepis na napar z imbiru

Czytaj więcej >
zupa z soczewicy

Przepisy

Prosty przepis na zupę z soczewicy

Czytaj więcej >