Smakosze.pl
Gołąbki w wyjątkowej odsłonie

Canva.com / smpics

Nietypowy składnik gołąbków

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Gołąbki można przygotować na rozmaite sposoby. W każdym domostwie korzysta się z odrobinę innej receptury. Tym razem sięgniemy po przepis, w którym jednym z dodatków jest sok z kiszonej kapusty. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą m

Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niektórzy wielbiciele swojskiej kuchni mogliby zajadać się nimi bez przerwy. Wyjątkowa wersja gołąbków jest bardzo kusząca. Ich walory smakowe powalają na łopatki.

Gołąbki z dodatkiem soku z kiszonej kapusty

Bez wątpienia gołąbki są jednym z najbardziej smakowitych swojskich specjałów. Danie ma wiele wariantów. Niektóre z nich znacząco wyróżniają się na tle pozostałych. Przykładem jest, chociażby przepis na gołąbki z drobiowym farszem. Dziś sięgniemy po jeszcze inną recepturę.

Gołąbki można wzbogacić o sok z kiszonej kapusty. Dodatek ten jest bardzo zdrowy. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Wapteka, poprawia on procesy trawienne oraz wspomaga pracę wątroby. Więcej na ten temat wspominaliśmy we wcześniejszym artykule.

Przepis na gołąbki w tej odsłonie jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Sam aromat sprawi, że domownicy będą z niecierpliwością wyczekiwali, aż specjał wyląduje na ich talerzach. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 l bulionu

  • 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

  • 250 g kaszy jęczmiennej

  • 250 g ryżu

  • 250 ml soku z kiszonej kapusty

  • 100 g masła

  • posiekana cebula

  • główka kapusty

  • sól

  • pieprz

(Pixabay / dbaezol)

Gołąbki w wyjątkowej odsłonie

Na początku gotujemy kaszę i ryż. Należy zrobić to w osobnych naczyniach. Mięso mielone trochę podsmażamy z cebulką na rozgrzanym maśle. Po wystygnięciu, składniki ze sobą łączymy. Farsz odstawiamy i bierzemy się za kapustę.  

Z kapusty wycinamy głąb. Umieszczamy ją w garnku z osolonym wrzątkiem. Kiedy liście zaczną odchodzić, odławiamy je i odkładamy do wystygnięcia. Wycinamy z nich zgrubienie. Na każdym liściu umieszczamy trochę farszu. Całość zawijamy na gołąbki.

Dno garnka wyścielamy liśćmi kapusty. Układamy na nich nasze gołąbki. Wszystko zalewamy bulionem i sokiem z kiszonej kapusty. Gołąbki zakrywamy kapustą i gotujemy przez około 40 minut. Nasz specjał jest już prawie gotowy.

Do gołąbków możemy przygotować sos pomidorowy lub grzybowy. Idealnie będą się one komponowały z mięsnym farszem i posmakiem kiszonej kapusty. Gołąbki w tej odsłonie z pewnością szybko znikną z talerzy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wapteka; WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem

Przepisy

Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem. Ideał do letnich obiadów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Kruche i soczyste kotlety schabowe w jogurtowej marynacie. Tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
siostra Anastazja, ogórki konserwowe

Przepisy

Wyśmienite ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji

Czytaj więcej >
tarta z truskawkami

Przepisy

Prosta tarta z truskawkami. Idealny deser na Dzień Matki

Czytaj więcej >
Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową

Przepisy

Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową

Czytaj więcej >
Niezwykły sposób na wykorzystanie skórki arbuza

Przepisy

Niezwykły sposób na wykorzystanie skórki arbuza. Już nie wyląduje w koszu

Czytaj więcej >