Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać karmel do rosołu?
Pixabay / eloneo

Dlaczego warto dodać karmel do rosołu?

27 lutego 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Ugotowanie pysznego i esencjonalnego rosołu jest sporą sztuką. Najlepiej radzą z tym sobie doświadczeni miłośnicy gotowania. Coraz większą popularnością cieszą się również nietypowe dodatki do tej uwielbianej zupy.

Jakiś czas temu pisaliśmy o tym, dlaczego szefowie kuchni wlewają do rosołu ocet . Okazuje się, że nie jest to jedyny nietypowy dodatek, który umieszczają w tej popularnej zupie. Dlaczego warto ugotować rosół z dodatkiem słodkiego karmelu?

Rosół z karmelem

Żaden składnik rosołu nie jest przypadkowy. Każdy z nich ma swoją ukrytą funkcję, która doskonale wpływa na smak lub wartości odżywcze tej zupy. Okazuje się, że karmel nadaje potrawie pięknego złocistego koloru!

W jaki sposób przygotować rosół z takim dodatkiem? Polecamy doskonały przepis na pyszny rosół w idealnym odcieniu złota!

Przepis na rosół z karmelem

Składniki:

  • porcja rosołowa

  • 5 marchewek

  • 1 pietruszka

  • Pół selera

  • Pół pora

  • 1 cebula

  • 2 suszone grzyby

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

  • pół łyżeczki pieprzu mielonego

Sposób wykonania:

Włóż do garnka dokładnie umyte mięso oraz warzywa i zalej je 3 litrami wody. Dodaj do zupy 2 suszone grzyby. Włącz gaz i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć. Usuń szumowiny  i wrzuć do zupy ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj zupę przez 1,5 godziny na wolnym ogniu.

Obierz cebulę , przekrój na pół i obie połówki połóż na suchej patelni, gdy warzywo sczernieje, wrzuć je do rosołu (więcej na ten temat przeczytasz tutaj ).

Na kolejnej suchej patelni rozsyp łyżkę cukru i karmelizuj go, przechylając patelnie w różne strony, a następnie wlej go do rosołu. Rób to zawsze ostrożnie, ponieważ karmel może pryskać na różne strony .

Na koniec wsyp do rosołu sól i gotuj go jeszcze przez 1,5 godziny na małym ogniu. Skusisz się na taki kulinarny eksperyment?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy.pl/ kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy