Prozdrowotne właściwości ogórków kiszonych
Ogórki kiszone są nie tylko smaczną, ale również bardzo zdrową przekąską. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak bardzo pozytywny wpływ mają nie tylko na nasze zdrowie, ale również samopoczucie.
Ogórki kiszone zawierają hormon szczęścia
Naukowcy z College of William and Mary dowiedli, że ogórki kiszone poddane procesowi fermentacji, mogą wspomóc leczenie osób z depresją oraz zaburzeniami lękowi.
Okazuje się, że największe skupisko serotoniny, czyli popularnego hormonu szczęście wcale nie znajduje się w mózgu, ale w jelitach. Zawarte w kiszonkach probiotyki biorą udział w produkcji i uwalnianiu enzymów trawiennych, które ściśle współpracują z zawartymi w mózgu substancjami chemicznymi.
Gdy poprawiamy jakość naszych jelit, pozytywnie wpływamy także na nasze emocje. Jak udowodniły wspomniane badania, działania narządu trawienia jest bardzo ważne dla pracy oraz kondycji naszego mózgu.
Jakie inne korzyści płyną z jedzenia ogórków kiszonych? Możecie być zaskoczeni!
Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?
Po pierwsze, ogórki kiszone sprzyjają poprawie funkcjonowania układu pokarmowego. Dzieje się tak, ponieważ zawierają one dużą zawartość błonnika pokarmowego, który zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia.
Kiszonka jest również naturalnym probiotykiem. Bardzo dobrze wpływa na nasz układ odpornościowy, a także usuwa z organizmu toksyny, przy tym regulując florę bakteryjną w jelitach.