Smakosze.pl Przepisy Rosół z gęsi wprost z Kuchennych Rewolucji - tajemna receptura Magdy Gessler
Pawel Wodzynski/East News, canva/gbh007

Rosół z gęsi wprost z Kuchennych Rewolucji - tajemna receptura Magdy Gessler

11 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Magda Gessler, dokonując zmian w restauracjach, często zdradza ich właścicielom swoje przepisy na potrawy. Podajemy jej tajemną recepturę na rosół z gęsi, który pochodzi wprost z Kuchennych Rewolucji. Przygotowuje się go tak, jak klasyczny rosół. Różnica polega tylko na nieco innych składnikach. Niech tradycji stanie się zadość i niech w Dzień Świętego Marcina, na wasze stoły zawita gęsina.

Tradycyjnie rosół gotujemy na wiejskiej kurze lub wołowinie. Nie raz łączymy te mięsa, by uzyskać lepszy smak wywaru. Jednak na rosół doskonale nadaje się też gęsina. Jest dość tłusta i pełna smaku.

Gęsi tłuszcz należy jednak do zdrowych. Choć dostarcza kalorii, to też wiele cennych składników, wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. O wysokiej wartości zdrowotnej gęsi warto pamiętać nie tylko od święta.

Rosół z gęsi wprost z Kuchennych Rewolucji — tajemna receptura Magdy Gessler

Składniki:

  • duża porcja rosołowa z gęsi

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 1 duża pietruszka

  • 1 por

  • kawałek korzenia selera

  • 2 gałązki lubczyku lub kilka gałązek natki pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie rosołu z gęsi

Mięso z gęsi opłucz, zalej zimną wodą. Gotuj na niedużym ogniu do momentu, aż się zagotuje. Zdejmij szumowinę.

Do gotującego się mięsa dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Wywar gotuj na małym ogniu przy uchylonej pokrywce ok. godzinę.

Cebulę obierz, przekrój na połowę, opiecz na suchej patelni. Dodaj do rosołu razem z oczyszczonymi warzywami i lubczykiem. Wsyp trochę soli i pieprzu, gotuj jeszcze godzinę.

Rosół dopraw do smaku. Podawaj z kluskami lanymi lub makaronem krajanką (najlepiej domową). Posyp posiekaną natką pietruszki.

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów Magdy Gessler, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu m.in. recepturę na śledzie w oleju , a także na golonkę po bawarsku .

rosół
rosół

Źródło zdjęcia: canva/MarianVejcik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy