Smakosze.pl Przepisy Rozdrobniłam twaróg i wbiłam do niego jajko. Po chwili miałam śniadanie, które rozpływało się w ustach
Źródło własne

Rozdrobniłam twaróg i wbiłam do niego jajko. Po chwili miałam śniadanie, które rozpływało się w ustach

5 stycznia 2024
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Śniadanie nie musi składać się z oklepanych kanapek. Równie szybko, a przede wszystkim zdrowiej, przygotujemy smaczne placki z twarogu. Jedynie 3 składniki i kilka minut pracy dzieli cię od tego pożywnego posiłku. Poniżej zdradzę wam, jak do zrobić we własnej kuchni.

Szybkie i smaczne placki na śniadanie

Przygotowanie tego smacznego i niedrogiego posiłku jest proste i bardzo szybkie. Ciepłe śniadanie na bazie twarogu i jajka jest w dodatku sycące i pełne białka. Połącz 3 proste produkty i potrawa jest niemal gotowa. Zapewne i tak masz je już w swojej kuchni.

Zamiast pszennego pieczywa, postaw na coś zdrowego. Nie od dziś wiadomo, że biała bułka nie niesie ze sobą zbyt wiele wartości odżywczych. Poniże pokażę wam, jak zastąpić ją czymś smacznym i pożywnym. Koniecznie zapoznajcie się z dalszą częścią artykułu.

placuszki śniadaniowe.jpg
Źródło własne
Ten przepis na pierogi pochodzi z 1910 roku. Do tej pory nie wymyślono nic lepszego

Przepis na placuszki śniadaniowe

Moje placuszki śniadaniowe spokojnie wystarczą na 1 solidną lub 2 mniejsze porcje . Z podanych proporcji wyszło mi 7 niezbyt wielkich sztuk . Oczywiście ich ilość możecie dowolnie modyfikować, w zależności od apetytu i zapotrzebowania .

Do wykonania śniadania użyłam 275 g półtłustego twarogu . Do niego potrzebowałam 1 jajka. Całość uzupełniło 40 g mąki pszennej . Wykonanie jest banalne, koniecznie sprawdźcie.

składniki na śniadanie.jpg
Źródło własne

Przepis na proste placuszki śniadaniowe krok po kroku

Zaczęłam od umieszczenia twarogu w misce i rozdrobnienia go przy pomocy widelca . Następnie wbijamy do niego jajko. Dosypałam mąkę, a składniki starannie połączyłam . Na początku użyłam do tego widelca, potem zaś kontynuowałam dłonią .

placuszki.jpg
Źródło własne

Z powstałej masy uformowałam niewielkie placuszki . Następnie rozpłaszczyłam je na kotleciki. Na patelni w międzyczasie rozgrzałam olej rzepakowy . Pozostało mi już tylko usmażyć moją potrawę.

smażenie placuszków.jpg
Źródło własne

Placuszki smażyłam z obu stron na złocisty kolor . Przed podaniem polałam je syropem klonowym, który akurat miałam w szafce. Tak przygotowane śniadanie zjadłam z nieukrywaną przyjemnością . Równie zadowolony z posiłku był mąż.

Jeśli lubisz słodkie potrawy, możesz dodać nieco cukru na etapie wyrabiania masy . Placuszki podaj z takimi dodatkami, jak ci pasują. Czekolada, dżem, owoce, a nawet cukier puder- wszystko pasować będzie idealnie . Chrupiąca skorupka oraz mięciutkie wnętrze pokocha cała rodzina.

Równie udany posiłek zrobisz z użyciem tych naleśników . Takich parówek za żadne skarby nie podawaj swojej rodzinie .

wnętrze placuszka.jpg
Źródło własne
Te naleśniki są tak pyszne, że nie potrzeba do nich żadnych dodatków. Zamiast mleka używam innego nabiału
Kładę ogórki kiszone na kotlety i posypuję je serem. Taki obiad podaje co niedzielę
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy