Kładę ogórki kiszone na kotlety i posypuję je serem. Taki obiad podaje co niedzielę
Oto prosty przepis na pieczone kotlety z polędwicy wieprzowej. Pozwala on zobaczyć ten gatunek mięsa od zupełnie nowej strony.
Kotlety wieprzowe inaczej
Królem polskiej kuchni jest oczywiście schabowy w złocistej panierce, smażony na patelni i serwowany w towarzystwie ziemniaków. Jednak czasem taka wszechobecna potrawa nieco się przejada i potrzebujemy czego innego.
Takim czymś innym są te kotlety z polędwicy wieprzowej. Nie dość, że zaskakują dodatkami, to jeszcze przygotowujemy je w piekarniku. A to oszczędza nieco czasu, który poświęcilibyśmy na stanie przy kuchni.
Bosacka zerknęła na skład popularnych parówek i zaczeła bić na alarm. Ma do wszystkich ważne pytanieNietypowe kotlety wieprzowe z piekarnika
Ciekawe w tym przepisie jest to, że można użyć dowolnie wybranych dodatków, które bardzo zmienią smak potrawy. My polecamy wersję z suszonymi pomidorami. Ale np. kanał Smaczny TV, od którego zaczerpnęliśmy zdjęcia w do tego tekstu, proponuje w ich miejsce ogórki kiszone. Wychodzi wtedy zupełnie inna potrawa!
Składniki
- 6 kotletów z polędwicy wieprzowej, grubości 10-12 mm
- 1 średnia cebula
- Suszone pomidory w zalewie, odsączone (w to miejsce można użyć np. 3 ogórków kiszonych
- 3 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- 120-150 g sera żółtego
- sól, pieprz
Przygotowanie pieczonych kotletów wieprzowych
Mięso opłukujemy, osuszamy i – bez rozbijania – nakrawamy z obu stron w kratkę co ok. 10-15 mm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Mieszamy majonez z musztardą na jednolitą masę i smarujemy od jednej strony każdy z kotletów.
Cebulę kroimy w plastry i układamy je na kotletach (mogą na siebie zachodzić). Na cebulę układamy suszone pomidory lub kiszone ogórki. Całość hojnie posypujemy serem startym na tarce o grubych okach. Pieczemy przez ok. pół godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Podobnie piec można nawet kotlety mielone. Można też skorzystać z bardziej tradycyjnego przepisu na kotlety schabowe.