Smakosze.pl Przepisy Rozgrzewająca gruzińska zupa bije na głowę tradycyjną gulaszową. Zachwyty będa nieuniknione
Canva / dulezidar

Rozgrzewająca gruzińska zupa bije na głowę tradycyjną gulaszową. Zachwyty będa nieuniknione

6 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Gruziński przepis na rozgrzewającą zupę gulaszową jest z pozoru podobny do naszej rodzimej jej wersji. Zupa charczo jednak charakteryzuje się wyjątkowo złożonym smakiem i cudownym aromatem. Wszystko to dzięki starannie dobranym przyprawom oraz niezwykłemu dodatkowi orzechów.

Rozgrzewająca zupa charczo tradycyjnie przygotowywana jest z wołowiny, jednak można użyć też innego rodzaju mięsa, jak wieprzowina czy bardziej wykwintna jagnięcina. Zupa charczo jest bardzo treściwa i nieco pikantna. Skutecznie rozgrzeje zmarznięte ciao oraz nasyci głód.

Przepis na rozgrzewającą zupę gulaszową

Składniki:

  • 1/2 kg wołowego mięsa na gulasz

  • 1 duża cebula

  • 7 ząbków czosnku

  • 1/4 szklanki oleju

  • 1 duża marchewka

  • 1 średni korzeń pietruszki

  • 1 niewielki kawałek selera

  • 2 papryki czerwone

  • 1 łyżeczka płatków chilli

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu

Przyprawy:

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżki wędzonej papryki

  • 1 łyżka tymianku

  • 1 łyżka mielonych ziaren kolendry

  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

  • 1,5 łyżki cukru

  • 2 łyżki octu

  • 2 liście laurowe

  • sól do smaku

Jak uwarzyć rozgrzewającą zupę charczo

W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną drobno cebulę i podsmażaj do zeszklenia . Następnie przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do cebuli. Po podsmażeniu warzyw na rozgrzewającą zupę, dołóż do nich pokrojone w kostkę mięso gulaszowe . Smaż, aż kawałki mięsa będą rumiane ze wszystkich stron .

Warzywa korzeniowe do rozgrzewającej zupy charczo umyj, obierz i pokrój w drobne kawałki . Dołóż do garnka z mięsem i zalej 2 litrami gorącej wody . Duś pod przykryciem przez ok. 60 minut, dodając uprzednio liście laurowe .

W międzyczasie przygotuj paprykę do rozgrzewającej zupy, myjąc ją i krojąc w drobną kostkę . Po upływie godziny dodaj do podduszonej rozgrzewającej zupy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przygotowaną wcześniej paprykę . Gotuj całość przez kolejne 30 minut .

Aby dokończyć przyrządzanie rozgrzewającej zupy gruzińskiej, dodaj do garnka ugotowany ryż oraz wszystkie przyprawy . Na sam koniec do gotowania powinny trafić zmielone włoskie orzechy . Rozgrzewająca zupa gulaszowa gotowa jest do podania od razu, ale równie wyśmienita, a nawet lepsza, będzie odgrzana kolejnego dnia . Spróbuj wybitnej zupy gulaszowej z kurczakiem . Ta zupa z dodatkiem pieczarek będzie przyjemnym zaskoczeniem .

Canva / maxmann z Pixabay
Canva / maxmann z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy