Rozgrzewająca gruzińska zupa bije na głowę tradycyjną gulaszową. Zachwyty będa nieuniknione
Gruziński przepis na rozgrzewającą zupę gulaszową jest z pozoru podobny do naszej rodzimej jej wersji. Zupa charczo jednak charakteryzuje się wyjątkowo złożonym smakiem i cudownym aromatem. Wszystko to dzięki starannie dobranym przyprawom oraz niezwykłemu dodatkowi orzechów.
Rozgrzewająca zupa charczo tradycyjnie przygotowywana jest z wołowiny, jednak można użyć też innego rodzaju mięsa, jak wieprzowina czy bardziej wykwintna jagnięcina. Zupa charczo jest bardzo treściwa i nieco pikantna. Skutecznie rozgrzeje zmarznięte ciao oraz nasyci głód.
Przepis na rozgrzewającą zupę gulaszową
Składniki:
-
1/2 kg wołowego mięsa na gulasz
-
1 duża cebula
-
7 ząbków czosnku
-
1/4 szklanki oleju
-
1 duża marchewka
-
1 średni korzeń pietruszki
-
1 niewielki kawałek selera
-
2 papryki czerwone
-
1 łyżeczka płatków chilli
-
1 puszka krojonych pomidorów
-
4 łyżki koncentratu pomidorowego
-
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
-
1 szklanka ugotowanego ryżu
Przyprawy:
-
1 łyżka majeranku
-
1 łyżka słodkiej papryki
-
1/2 łyżki wędzonej papryki
-
1 łyżka tymianku
-
1 łyżka mielonych ziaren kolendry
-
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
-
1,5 łyżki cukru
-
2 łyżki octu
-
2 liście laurowe
-
sól do smaku
Jak uwarzyć rozgrzewającą zupę charczo
W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną drobno cebulę i podsmażaj do zeszklenia . Następnie przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do cebuli. Po podsmażeniu warzyw na rozgrzewającą zupę, dołóż do nich pokrojone w kostkę mięso gulaszowe . Smaż, aż kawałki mięsa będą rumiane ze wszystkich stron .
Warzywa korzeniowe do rozgrzewającej zupy charczo umyj, obierz i pokrój w drobne kawałki . Dołóż do garnka z mięsem i zalej 2 litrami gorącej wody . Duś pod przykryciem przez ok. 60 minut, dodając uprzednio liście laurowe .
W międzyczasie przygotuj paprykę do rozgrzewającej zupy, myjąc ją i krojąc w drobną kostkę . Po upływie godziny dodaj do podduszonej rozgrzewającej zupy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przygotowaną wcześniej paprykę . Gotuj całość przez kolejne 30 minut .
Aby dokończyć przyrządzanie rozgrzewającej zupy gruzińskiej, dodaj do garnka ugotowany ryż oraz wszystkie przyprawy . Na sam koniec do gotowania powinny trafić zmielone włoskie orzechy . Rozgrzewająca zupa gulaszowa gotowa jest do podania od razu, ale równie wyśmienita, a nawet lepsza, będzie odgrzana kolejnego dnia . Spróbuj wybitnej zupy gulaszowej z kurczakiem . Ta zupa z dodatkiem pieczarek będzie przyjemnym zaskoczeniem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak sprawdzić czy ziemniaki nadają się na kluski? Podano rewolucyjny trick
-
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Przypominamy popularny specjał sprzed lat
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama