Jak sprawdzić, czy ziemniaki nadają się na kluski? Podano rewolucyjny trick
Czy wiesz, że ziemniaki mają różne typy, zależnie od zawartej w nich skrobi? Ilość tego składnika możesz łatwo zweryfikować dzięki prostemu testowi. Wystarczy przekroić surowego kartofla, a następnie ponownie złączyć ze sobą jego połówki. Ten trik jest niezawodny.
Ziemniaki są bardzo popularnym produktem, z którego przygotować możemy rozmaite potrawy. W zależności od wybranego dania warto postawić na odpowiednią odmianę kartofli. Z poniższego tekstu dowiesz się, który ziemniak pasuje do którego przepisu, i jak je od siebie odróżnić.
Jakie rozróżniamy typy ziemniaków?
Ziemniaki dzielimy na typy ze względu na zawartość skrobi. Inny typ nada się na sałatkę, a inny do przygotowania pyz czy kopytek. Na szczęście klasyfikacja jest dość intuicyjna i łatwa do zapamiętania.
Ziemniaki typu A zawierają najmniej skrobi. Mówi się o nich także, że są mało mączyste. Takie kartofle są dobre do sałatek, a także sprawdzą się do smażenia.
Ziemniaki typu B są odmianą pośrednią. Taka odmiana jest dosyć uniwersalna i bezpiecznie można jej używać w większości przepisów. Dobrze sprawdzą się w gotowaniu, przez co znajdą zastosowanie do zup lub ziemniaków do obiadu.
Ziemniaki typu C mają największą zawartość skrobi ze wszystkich wymienionych. Do klusek gotowanych z ich udziałem potrzeba dodać znacznie mniejszą ilość mąki, niż przy ziemniakach pozostałych typów. Popularne odmiany ziemniaków mączystych to Ibis, Bryza czy Gracja.
Jak odróżnić ziemniaki mączyste od tych z małą ilością skrobi?
Będą na zakupach łatwo kupić odpowiednie ziemniaki. Producenci coraz częściej na opakowaniach z kartoflami umieszczają informację dotyczącą ich przeznaczenia. W mniejszych warzywniakach wystarczy zapytać sprzedawcy lub zwrócić uwagę na gatunek warzywa.
Sytuacja komplikuje się, kiedy mamy do dyspozycji ziemniaki, których pochodzenia nie jesteśmy pewni lub w ogóle go nie znamy. Mogą to być warzywa pozostałe z poprzednich zakupów lub np. nabyte przez innego domownika. Jak sobie poradzić w takie sytuacji?
Aby zweryfikować stopień mączystości ziemniaka, wystarczy go przekroić na pół na surowo. Po ponownym przyłożeniu do siebie obu połówek należy ocenić stopień ich ponownego zlepiania się ze sobą. Ziemniak, który zupełnie nie łączy się sam ze sobą ma skrobi bardzo niewiele. Wysoko mączyste odmiany praktycznie sklejają ponownie oba kawałki warzywa. Z odpowiednio dobranych ziemniaków przygotujesz obłędne kopytka. Mączyste kartofle sprawdzą się również w tym przepisie na pyzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczysta karkówka w aksamitnym sosie. Obłędny smak zawdzięcza 1 dodatkowi
Dorzuć do wywaru kilka sztuk. Rosół staropolski oczaruje wszystkich pełnią smaku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama