Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Przypominamy popularny specjał sprzed lat
Przypominamy dziś przepis, który jeszcze kilkanaście lat temu uchodził za prawdziwy przysmak. Mowa o sztuce mięsa w sosie chrzanowym. Długo gotowany kawałek wołowiny, podany z aromatycznym dodatkiem, niektórzy pamiętają z rodzinnego domu. Czy znasz to eleganckie danie?
Do przygotowania sztuki mięsa w sosie chrzanowym należy wybrać odpowiedni kawałek tuszy. Dobrze sprawdzi się tutaj pręga wołowa. Poprzerastane tłuszczykiem mięso zachowuje soczystość podczas gotowania. Mimo niewątpliwych walorów kulinarnych, pręgę można dostać w sklepie w całkiem rozsądnej cenie.
Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym
Składniki:
1 kg pręgi wołowej
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
kawałek korzenia selera
1 cebula
5 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki chrzanu
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
3 łyżki śmietany 30%
3 ziarna czarnego pieprzu
cukier
sól do smaku
Jak przyrządzić wykwintną sztukę mięsa w sosie chrzanowym?
Wołowinę na sztukę mięsa w sosie chrzanowym obsmaż na rumiano ze wszystkich stron na suchej patelni. Następnie przełóż ją do dużego garnka. Zalej mięso 7 szklankami wrzątku i zagotuj.
Cebulę obierz, przekrój na pół i zrumień na patelni. Włoszczyznę do sztuki mięsa w sosie chrzanowym obierz, umyj i wraz z cebulą dodaj do garnka z wołowiną. Dołóż ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu. Całość gotuj przez ok. 90 minut, dosalając na 4-5 minut przed końcem.
Przygotuj sos do sztuki mięsa w sosie chrzanowym. Masło roztop na patelni, dodaj do niego łyżkę mąki i zrób zasmażkę. Następnie dolej do niej szklankę wywaru z gotowania mięsa. Przypraw tartym chrzanem, solą oraz cukrem, na koniec dolej śmietanę i zagotuj.
Ugotowaną wołowinę na sztukę mięsa w sosie chrzanowym wyjmij z rosołu i odsącz. Pokrój ją na plastry w poprzek włókien. Mięso podawaj polane sosem, udekorowane świeżo zmielonym pieprzem. To danie wyśmienicie smakuje podane z gotowanymi ziemniakami oraz kwaszonymi ogórkami. Z typowo mięsnych dań polecamy również pieczone żeberka. Soczysty befsztyk z polędwicy zaspokoi najbardziej wybredne kulinarne gusta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczysta karkówka w aksamitnym sosie. Obłędny smak zawdzięcza 1 dodatkowi
Dorzuć do wywaru kilka sztuk. Rosół staropolski oczaruje wszystkich pełnią smaku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama