Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Przypominamy popularny specjał sprzed lat
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.11.2022 17:01

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Przypominamy popularny specjał sprzed lat

sztuka mięsa w sosie chrzanowym
Canva / phbcz

Przypominamy dziś przepis, który jeszcze kilkanaście lat temu uchodził za prawdziwy przysmak. Mowa o sztuce mięsa w sosie chrzanowym. Długo gotowany kawałek wołowiny, podany z aromatycznym dodatkiem, niektórzy pamiętają z rodzinnego domu. Czy znasz to eleganckie danie?

Do przygotowania sztuki mięsa w sosie chrzanowym należy wybrać odpowiedni kawałek tuszy. Dobrze sprawdzi się tutaj pręga wołowa. Poprzerastane tłuszczykiem mięso zachowuje soczystość podczas gotowania. Mimo niewątpliwych walorów kulinarnych, pręgę można dostać w sklepie w całkiem rozsądnej cenie.

Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 1 kg pręgi wołowej

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 por

  • kawałek korzenia selera

  • 1 cebula

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 łyżki chrzanu

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki

  • 3 łyżki śmietany 30%

  • 3 ziarna czarnego pieprzu

  • cukier

  • sól do smaku

Jak przyrządzić wykwintną sztukę mięsa w sosie chrzanowym?

Wołowinę na sztukę mięsa w sosie chrzanowym obsmaż na rumiano ze wszystkich stron na suchej patelni. Następnie przełóż ją do dużego garnka. Zalej mięso 7 szklankami wrzątku i zagotuj.

Cebulę obierz, przekrój na pół i zrumień na patelni. Włoszczyznę do sztuki mięsa w sosie chrzanowym obierz, umyj i wraz z cebulą dodaj do garnka z wołowiną. Dołóż ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu. Całość gotuj przez ok. 90 minut, dosalając na 4-5 minut przed końcem.

Przygotuj sos do sztuki mięsa w sosie chrzanowym. Masło roztop na patelni, dodaj do niego łyżkę mąki i zrób zasmażkę. Następnie dolej do niej szklankę wywaru z gotowania mięsa. Przypraw tartym chrzanem, solą oraz cukrem, na koniec dolej śmietanę i zagotuj.

Ugotowaną wołowinę na sztukę mięsa w sosie chrzanowym wyjmij z rosołu i odsącz. Pokrój ją na plastry w poprzek włókien. Mięso podawaj polane sosem, udekorowane świeżo zmielonym pieprzem. To danie wyśmienicie smakuje podane z gotowanymi ziemniakami oraz kwaszonymi ogórkami. Z typowo mięsnych dań polecamy również pieczone żeberka. Soczysty befsztyk z polędwicy zaspokoi najbardziej wybredne kulinarne gusta.

Canva / Yuri Iluhin
Canva / Yuri Iluhin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: