Rozgrzewająca herbata rodem z Indii z aromatycznymi przyprawami
Indyjska kuchnia pełna jest aromatycznych przypraw, więc nic dziwnego, że to właśnie stamtąd pochodzi rozgrzewająca herbata z korzennymi przyprawami. Mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej i kardamonu wspaniale łączy się ze smakiem kawy. Jej przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy kierować się poniższymi wskazówkami.
Indyjska herbata jest słodka, zawiesista i esencjonalna. Choć niektórych może niepokoić obecność mleka, to właśnie dzięki niemu uzyskuje się wspaniałą kremowość i piękny kolor. Dodatkowym uspokojeniem z pewnością jest fakt, że ten napój wcale nie smakuje, jak znienawidzona przez wielu klasyczna bawarka.
Owa herbata nieźle sprawdza się podczas relaksowania przy serialu, ponieważ wykazuje właściwości rozluźniające. Zalecana jest także po całym dniu obfitego jedzenia, gdyż poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego.
Przepis na indyjską rozgrzewającą herbatę
Składniki:
-
400 ml wody
-
400 ml mleka
-
3 łyżki czarnej herbaty
-
5 łyżeczek cukru brązowego
-
1 łyżeczka cynamonu
-
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-
pół łyżeczki kardamonu
-
pół łyżeczki imbiru
-
1 anyż
-
2 goździki
Zacznij od wlania do rondelka wody oraz mleka. Postaw go na średnim gazie i doprowadź do lekkiego wrzenia. Gdy płyn będzie się gotował, zmniejsz delikatnie ogień i wsyp wszystkie przyprawy.
Gotuj płyn przez około 10 minut, aż cały dom wypełni się zachęcającym aromatem. Następnie wsyp do niego herbatę i gotuj na najmniejszym ogniu przez 5 minut. W tym momencie możesz wsypać również cukier.
Przecedź herbatę przez sitko i rozlej ją do kubeczków. Podawaj od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz, możesz zamienić cukier na miód. Wtedy zaczekaj z dodawaniem go do płynu do samego końca - inaczej można utracić jego właściwości.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, który gatunek herbaty jest najzdrowszy. Ten tekst wyjaśnia przepis na pyszną herbatę z imbirem i miodem.
Źródło zdjęcia: canva/rimmabondarenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: herbata.info