Rozgrzewająca herbata z miodem, imbirem i pomarańczą na zimę
Zimą łatwo o wychłodzenie spowodowane silnym wiatrem, deszczem czy śniegiem - na takie problemy nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca herbata. Dodając do niej liczne przyprawy korzenne, jak imbir, cynamon, goździki czy pomarańcze, uzyskuje się esencjonalny i pyszny napar. Poniżej prezentujemy najlepszy sposób na jej przygotowanie.
Herbata znana jest na całym świecie i stanowi najczęściej pity napój, który bije w kategorii ilości nawet kawę. Sposobów na jej zaparzenie jest wyjątkowo dużo i praktycznie każdy region ma swój własny. Zimą najlepiej sprawdza się jednak jeden typ.
Herbata z korzennymi przyprawami rozgrzewa i rozpala zmysły intensywnymi oraz wyjątkowo bogatymi zapachami. Jako słodzik warto użyć do niej miodu, który podkreśli smak wszystkich składników, a także poprawi funkcjonowanie układu odpornościowego - znany jest wszak ze swoich właściwości bakteriobójczych.
Przepis na herbatę z przyprawami korzennymi
Składniki:
-
1 litr mocnej herbaty
-
2 gałązki tymianku
-
4 łyżeczki miodu
-
1 pomarańcza
-
konfitura z malin
-
1 cytryna
-
2 kawałki cynamonu
-
8 goździków
-
4 cm kawałek imbiru
Zacznij od umycia owoców pod bieżącą i ciepłą wodą. Potnij je na plastry i włóż po jednym do 4 kubków lub szklanek z grubego szkła. Korę cynamonową podziel na 4 równe kawałki i dodaj je do plastrów cytrusów.
Herbatę zaparz zawczasu, aby zdążyła ostudzić się na tyle, że będzie ciepła, jednak niegorąca. Do kubków wsyp po 2 goździki, pół gałązki tymianku oraz po 1-centymetrowym kawałku imbiru, który został starty.
Do kubków wlej herbatę, posłodź miodem oraz konfiturą z malin i od razu podawaj. Napój najlepiej smakuje zaraz po powrocie z długiego spaceru lub jako dodatek do wieczornego seansu filmowego. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, który gatunek herbaty jest najzdrowszy. Ten tekst wyjaśnia tajniki przepisu na napar z łopianu.
Źródło zdjęcia: canva/5PH
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: praktykulinarni