Rozgrzewająca zupa z bakłażana i soczewicy w sam raz na jesień
Rozgrzewająca zupa jest nie do przecenienia, gdy za oknem jest szaro, zimno i wilgotno. Połączenie bakłażana oraz soczewicy syci na długie godziny i daje wiele energii. Receptura na tę zupę zawiera tylko 4 składniki oraz trochę przypraw, więc każdy z łatwością będzie mógł ją przygotować.
Jesień w Polsce zawsze kojarzy się nieprzyjemną pogodą, spadkiem odporności oraz słabym samopoczuciem. Dlatego prezentujemy prostą i pyszną zupę, która wprawi jedzącego w doskonały humor.
Gotowanie zup to jeden z najlepszych i najtańszych sposobów na wyciagnięcie wszystkiego, co najlepsze z produktów. Warto wybierać propozycje łatwe i szybkie, aby jesienią móc zająć się przyjemnościami, dla poprawy samopoczucia.
Przepis na zupę z bakłażana i soczewicy
Składniki:
-
4 bakłażany
-
1 szklanka soczewicy zielonej
-
2 cebule
-
2 papryki
-
sól
-
pieprz
-
1 łyżeczka ostrej papryki
-
1 łyżeczka kminku
-
1 łyżeczka majeranku
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego
-
3 liście laurowe
-
4 ziarenka ziela angielskiego
Zacznij od umycia papryki oraz bakłażana. Cebulę, paprykę oraz bakłażana pokrój w sporą kostkę. Soczewicę wsyp na sitko przepłucz ją dużą ilością wody.
Warzywa i soczewicę wrzuć do garnka, zalej zimną wodą do ich całkowitego zakrycia i zagotuj na średnim ogniu. Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem oraz kminkiem.
Gotuj zupę na średnim ogniu przez ok. 20-30 minut, aż soczewica stanie się całkowicie miękka. Pod koniec gotowania dodaj resztę przypraw. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej kulinarnych tekstów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować pyszne jarskie flaczki z przepisu siostry Anastazji. Ten tekst opisuje przepis Magdy Gessler na wyborny rosół.
Źródło zdjęcia: canva/13-Smile, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotowanie.onet.pl