Smakosze.pl Przepisy Rozgrzewająca zupa z bakłażana i soczewicy w sam raz na jesień
canva/ArtCookStudio, Getty Images

Rozgrzewająca zupa z bakłażana i soczewicy w sam raz na jesień

27 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Rozgrzewająca zupa jest nie do przecenienia, gdy za oknem jest szaro, zimno i wilgotno. Połączenie bakłażana oraz soczewicy syci na długie godziny i daje wiele energii. Receptura na tę zupę zawiera tylko 4 składniki oraz trochę przypraw, więc każdy z łatwością będzie mógł ją przygotować.

Jesień w Polsce zawsze kojarzy się nieprzyjemną pogodą, spadkiem odporności oraz słabym samopoczuciem. Dlatego prezentujemy prostą i pyszną zupę, która wprawi jedzącego w doskonały humor.

Gotowanie zup to jeden z najlepszych i najtańszych sposobów na wyciagnięcie wszystkiego, co najlepsze z produktów. Warto wybierać propozycje łatwe i szybkie, aby jesienią móc zająć się przyjemnościami, dla poprawy samopoczucia.

Przepis na zupę z bakłażana i soczewicy

Składniki:

  • 4 bakłażany

  • 1 szklanka soczewicy zielonej

  • 2 cebule

  • 2 papryki

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 łyżeczka kminku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Zacznij od umycia papryki oraz bakłażana. Cebulę, paprykę oraz bakłażana pokrój w sporą kostkę. Soczewicę wsyp na sitko przepłucz ją dużą ilością wody.

Warzywa i soczewicę wrzuć do garnka, zalej zimną wodą do ich całkowitego zakrycia i zagotuj na średnim ogniu. Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem oraz kminkiem.

Gotuj zupę na średnim ogniu przez ok. 20-30 minut, aż soczewica stanie się całkowicie miękka. Pod koniec gotowania dodaj resztę przypraw. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej kulinarnych tekstów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować pyszne jarskie flaczki z przepisu siostry Anastazji. Ten tekst opisuje przepis Magdy Gessler na wyborny rosół.

Zupa

Źródło zdjęcia: canva/13-Smile, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy