Niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według siostry Anastazji
A może tak kawałek sernika do kawy? Jeśli chodzi za tobą ochota na coś słodkiego, dłużej nie zwlekaj. Przygotuj niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według przepisu siostry Anastazji. Jak ma być słodko i kalorycznie, to niech będzie maksymalnie pysznie.
Sernik jest ciastem, które u wielu osób cieszy się taryfą ulgową. Sięgają po niego, tłumacząc się, że przecież sernik jest nie tylko słodki, ale też bardzo pożywny. I rzeczywiście, trudno temu zaprzeczyć. Sernik niewątpliwie jest jednym z najwartościowszych ciast.
Niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według siostry Anastazji
Składniki:
na ciasto:
15 dag masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
na masę serową:
1,5 kg twarogu sernikowego
5 żółtek
1 jajko
1,5 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
skórka otarta z jednej cytryny
1 szklanka oleju
1/2 szklanki śmietanki
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
ewentualnie 10 dag rodzynek
na bezę:
5 białek
3-4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie sernika z rosą
Na ciasto rozmiękczone masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dalej ucieraj, dodając do niej żółtka. Połącz z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj z ciastem.
Dużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 15 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
W tym czasie twaróg zmiksuj z żółtkami, jajkiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj skórkę otartą z cytryny, a także olej, śmietankę i proszek budyniowy. Jeśli chcesz zrobić sernik z rodzynkami, bakalie najpierw namocz, potem osącz, obtocz w mące i wymieszaj z serem.
Podpieczone ciasto opórsz połową ciemnego kakao (najlepiej używając sitka). Wyłóż na nie masę serową, wyrównaj powierzchnię. Sernik piecz mniej więcej godzinę w piekarniku o temperaturze 180 st. C.
Na bezę białka ubij na sztywno, dalej ubijaj, dodając stopniowo cukier puder. Wierzch masy serowej oprósz pozostałym kakao, wyłóż na nią bezę. Całość wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz jeszcze ok. 20 minut.
Jeśli szukasz inspiracji na inne serniki, koniecznie zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy sernik z prażonymi jabłkami, a także szybki sernik bananowy.
Źródło zdjęcia: canva/NatashaBreen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: