Wyborny rosół według przepisu Magdy Gessler
Rosół Magdy Gessler jest wyjątkowo aromatyczną zupą, która podczas gotowania uwalnia dużo przyjemnego zapachu. Przygotowanie go z przepisu Gessler jest banalnie prostym zajęciem. Wystarczy zastosować się do poniższych wskazówek, a danie wyjdzie obłędnie pyszne.
Rosół towarzyszy nam praktycznie non stop. Każdego tygodnia w wielu polskich domach nastawiany jest pokaźnych rozmiarów garnek, w którym bulgoce intensywny w smaku wywar.
Ważnym zagadnieniem jest odpowiednia jakość wszystkich składników. Dobre mięso i warzywa oddadzą znacznie więcej smaku do bulionu, co przełoży się na przyjemność płynącą z jedzenia.
Przepis na rosół Magdy Gessler
Składniki:
cała kura rosołowa
szyja indycza
porcja wołowiny rosołowej
woda
3 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
por
5 g lubczyku
pół selera
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
6 goździków
sól
natka pietruszki
Mięso włóż do garnka i zalej je zimną wodą. Włącz palnik, postaw na nim garnek i zagotuj. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejsz moc na minimum. Gotuj przez godzinę i zbieraj szumowiny.
Umyte i obrane warzywa korzeniowe pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę opal nad palnikiem. Do wywaru wrzuć lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.
Teraz należy dodać wszystkie warzywa i gotować rosół przez kolejne 2 godziny. Po tym czasie zupa jest gotowa. Podawaj ją z makaronem jajecznym. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić rozgrzewającą zupę z dyni. Ten tekst wyjawia recepturę na klasyczną cebulową zupę francuską.
Źródło zdjęcia: canva/MarianVejcik, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: schroniskobukowina.pl