Smakosze.pl
Bezmięsne flaczki

canva/Dar1930

Przepis na jarskie flaczki z „Poradnika gospodyni” z 1979 roku

22 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Flaki są klasycznie przygotowywane z żołądków wołowych, jednak można sporządzić je bez nich. W "Poradniku Gospodyni" z 1979 roku jest przepis na właśnie taką wersję. Zamiast żołądków dodaje się do niej kapustę.

Flaki jarskie można podawać przy każdej okazji, jednak najlepiej sprawdzą się dla jaroszy oraz osób przestrzegających zasad postu. W smaku bardzo przypominają tradycyjne flaczki.

Ich największą zaletą jest krótki czas gotowania, ponieważ nie trzeba obrabiać do nich żadnych mięs. Dlatego w kilka chwil można się cieszyć pysznym smakiem oraz doskonałym aromatem.

Przepis na jarskie flaki

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 seler

  • 1 kg kapusty

  • szklanka przecieru pomidorowego

  • olej

  • 2 łyżeczki mąki

  • sól

  • pieprz

  • liść bobkowy

  • gałka muszkatołowa

  • majeranek

  • papryka

Zacznij od umycia i obrania marchewek, pietruszek oraz selera. Obierz je ze skórki. Z kapusty oderwij wierzchnie liście, wytnij głąba i poszatkuj ją w cienkie paski.

Kotlety rybne z dodatkiem ziemniaków

Przepis na wyborne kotlety rybne - w sam raz na piątkowy obiad

CZYTAJ DALEJ

Resztę warzyw pokrój w cienkie słupki. Na 2 łyżkach oleju podsmaż wszystkie warzywa, aż nabiorą lekko złocistego koloru. Wlej do nich dwie szklanki wody i duś przez 25 minut.

Po tym czasie dodaj do zupy przecier pomidorowy. Na patelni przygotuj zasmażkę z mąki i dwóch łyżek tłuszczu. Wrzuć ją do zupy, dopraw wszystkim przyprawami i gotowe. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić domowy majonez. Ten tekst zdradza przepis na kotlety z kapusty włoskiej wg. przepisu siostry Anastazji.

Przepis na flaki jarskie

Źródło zdjęcia: Poradnik gospodyni Wydanie III; Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 1979

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik gospodyni Wydanie III; Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 1979

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >