Przepis na jarskie flaczki z „Poradnika gospodyni” z 1979 roku
Flaki są klasycznie przygotowywane z żołądków wołowych, jednak można sporządzić je bez nich. W "Poradniku Gospodyni" z 1979 roku jest przepis na właśnie taką wersję. Zamiast żołądków dodaje się do niej kapustę.
Flaki jarskie można podawać przy każdej okazji, jednak najlepiej sprawdzą się dla jaroszy oraz osób przestrzegających zasad postu. W smaku bardzo przypominają tradycyjne flaczki.
Ich największą zaletą jest krótki czas gotowania, ponieważ nie trzeba obrabiać do nich żadnych mięs. Dlatego w kilka chwil można się cieszyć pysznym smakiem oraz doskonałym aromatem.
Przepis na jarskie flaki
Składniki:
2 marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 kg kapusty
szklanka przecieru pomidorowego
olej
2 łyżeczki mąki
sól
pieprz
liść bobkowy
gałka muszkatołowa
majeranek
papryka
Zacznij od umycia i obrania marchewek, pietruszek oraz selera. Obierz je ze skórki. Z kapusty oderwij wierzchnie liście, wytnij głąba i poszatkuj ją w cienkie paski.
Resztę warzyw pokrój w cienkie słupki. Na 2 łyżkach oleju podsmaż wszystkie warzywa, aż nabiorą lekko złocistego koloru. Wlej do nich dwie szklanki wody i duś przez 25 minut.
Po tym czasie dodaj do zupy przecier pomidorowy. Na patelni przygotuj zasmażkę z mąki i dwóch łyżek tłuszczu. Wrzuć ją do zupy, dopraw wszystkim przyprawami i gotowe. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić domowy majonez. Ten tekst zdradza przepis na kotlety z kapusty włoskiej wg. przepisu siostry Anastazji.
Źródło zdjęcia: Poradnik gospodyni Wydanie III; Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 1979
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poradnik gospodyni Wydanie III; Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 1979