Rozgrzewający dżem z pigwy. Ideał w chłodne dni
Pigwa jest owocem, który doskonale nadaje się do rozmaitych przetworów. O ile nie należy jej spożywać na surowo, tak stanowi bardzo wdzięczną bazę do produkcji soków, syropów czy właśnie dżemów. Dodatek korzennych przypraw sprawia, że proponowany przez nas przepis będzie wyśmienitym pomysłem na nadchodzące chłodniejsze dni.
Do przygotowania dżemu z pigwy lepiej używać jest większych owoców. Dzięki temu ich obróbka będzie łatwiejsza, ze względu na mniejszą liczbę odrzutów. Gotowego przetworu możesz używać jako dodatku do kanapek, słodkich bułeczek, z powodzeniem dodasz go też do pysznej rozgrzewającej herbaty.
Dżem z pigwy przygotujesz w bardzo prosty sposób
Składniki:
-
2 kg pigwy
-
6 szklanek cukru
-
laska cynamonu
-
8 goździków
-
sok z 1 cytryny
-
ok. 1 szklanki wody
Jak przygotować rozgrzewający dżem z pigwy
Aby przyrządzić dżem z pigwy, umyj i obierz ze skórki owoce. Pokrój na ćwiartki, następnie oczyść z nasion . Następnie pokrój w drobną kostkę i umieść w garnku.
Dodaj cukier, sok z cytryny oraz przyprawy, całość zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj dżem z pigwy pod przykryciem ok. godziny na niewielkiej mocy palnika . Od czasu do czasu zamieszaj.
W zależności od pożądanej konsystencji, gotowane owoce możesz rozdrobnić widelcem lub zblendować w połowie czasu gotowania. Pilnuj, aby dżem z pigwy nie przywarł do dna garnka . Kolor gotowego przetworu zależny jest od czasu gotowania- im dłuższa obróbka tym dżem z pigwy będzie ciemniejszy .
Po upływie godziny przekładaj usuń z przetworu goździki oraz cynamon. Wciąż gorący dżem z pigwy przekładaj ostrożnie do czystych, osuszonych słoiczków. Dokładnie zakręć a następnie odwróć do góry dnem do ostygnięcia .
Gotowe przetwory przechowuj w suchym i zacienionym miejscu . Teraz możesz sięgać po pyszny turecki dżem z pigwy za każdym razem, kiedy masz na niego ochotę. Z pigwy wyczarować możesz też wspaniały sok z dodatkiem miodu . Wypróbuj także nasz wyśmienity przepis na dżem z dyni .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Lekko pikantna surówka z pora. Nietypowy dodatek doskonale balansuje smak
-
Kuroń pokazał, jak robi lekkie kotlety mielone. Zniewalają cudownym smakiem