Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborny sok z pigwy z dodatkiem miodu
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.09.2021 02:00

Wyborny sok z pigwy z dodatkiem miodu

sok z pigwy
canva/pixelshot

Owoce pigwy wyglądem przypominają małe cytrynki. Są jednak od nich o wiele bardziej aromatyczne. Zawierają też wiele wartościowych składników. To dlatego tak chętnie robimy z nich przetwory. Dzisiaj proponujemy prosty sok — doskonały dodatek do jesiennej herbaty.

Owoce pigwy mają niezwykły smak i aromat. Zawierają też sporo pektyn, które działają oczyszczająco na nasz organizm. Dzięki pektynom z pigwy można też łatwo zrobić dżem czy galaretkę. Bardzo popularna i smaczna jest również nalewka. Jednak bardziej uniwersalnym napojem będzie sok z pigwy — idealny dla całej rodziny.

Pigwa jest niezwykle bogata w witaminy i sole mineralne. W jej składzie można znaleźć witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, a także wapń, potas, siarkę, fosfor, magnez i żelazo. Nie trać więc okazji i jeśli tylko zdobędziesz owoce pigwy przygotuj z nich zdrowe przetwory.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wyborny sok z pigwy z dodatkiem miodu

Składniki:

  • 10 owoców pigwy

  • 1/2 szklanki płynnego miodu

Przygotowanie soku z pigwy

Owoce pigwy umyj, osusz. Każdy przekrój na cztery, przy pomocy nożyka usuń pestki. Miąższ owoców drobno pokrój.

Pokrojoną pigwę umieść w słoiku, dodaj miód. Odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce, np. na kuchenny parapet.

Gdy owoce pigwy puszczą sok przelej go przez sito. Otrzymany sok, podobnie zresztą jak owoce możesz dodawać do herbaty lub wody.

pigwa
pigwa

Źródło zdjęcia: canva/RedRedApple

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: stylzyciaradiozet

Zapraszamy na nasz Instagram