Smakosze.pl
sok z pigwy

canva/pixelshot

Wyborny sok z pigwy z dodatkiem miodu

6 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Owoce pigwy wyglądem przypominają małe cytrynki. Są jednak od nich o wiele bardziej aromatyczne. Zawierają też wiele wartościowych składników. To dlatego tak chętnie robimy z nich przetwory. Dzisiaj proponujemy prosty sok — doskonały dodatek do jesiennej herbaty.

Owoce pigwy mają niezwykły smak i aromat. Zawierają też sporo pektyn, które działają oczyszczająco na nasz organizm. Dzięki pektynom z pigwy można też łatwo zrobić dżem czy galaretkę. Bardzo popularna i smaczna jest również nalewka. Jednak bardziej uniwersalnym napojem będzie sok z pigwy — idealny dla całej rodziny.

Pigwa jest niezwykle bogata w witaminy i sole mineralne. W jej składzie można znaleźć witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, a także wapń, potas, siarkę, fosfor, magnez i żelazo. Nie trać więc okazji i jeśli tylko zdobędziesz owoce pigwy przygotuj z nich zdrowe przetwory.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wyborny sok z pigwy z dodatkiem miodu

Składniki:

  • 10 owoców pigwy

  • 1/2 szklanki płynnego miodu

kopytka

Babciny przepis na kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie soku z pigwy

Owoce pigwy umyj, osusz. Każdy przekrój na cztery, przy pomocy nożyka usuń pestki. Miąższ owoców drobno pokrój.

Pokrojoną pigwę umieść w słoiku, dodaj miód. Odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce, np. na kuchenny parapet.

Gdy owoce pigwy puszczą sok przelej go przez sito. Otrzymany sok, podobnie zresztą jak owoce możesz dodawać do herbaty lub wody.

pigwa

pigwa

Źródło zdjęcia: canva/RedRedApple

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: stylzyciaradiozet

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >