Wyborny sok z pigwy z dodatkiem miodu
Owoce pigwy wyglądem przypominają małe cytrynki. Są jednak od nich o wiele bardziej aromatyczne. Zawierają też wiele wartościowych składników. To dlatego tak chętnie robimy z nich przetwory. Dzisiaj proponujemy prosty sok — doskonały dodatek do jesiennej herbaty.
Owoce pigwy mają niezwykły smak i aromat. Zawierają też sporo pektyn, które działają oczyszczająco na nasz organizm. Dzięki pektynom z pigwy można też łatwo zrobić dżem czy galaretkę. Bardzo popularna i smaczna jest również nalewka. Jednak bardziej uniwersalnym napojem będzie sok z pigwy — idealny dla całej rodziny.
Pigwa jest niezwykle bogata w witaminy i sole mineralne. W jej składzie można znaleźć witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, a także wapń, potas, siarkę, fosfor, magnez i żelazo. Nie trać więc okazji i jeśli tylko zdobędziesz owoce pigwy przygotuj z nich zdrowe przetwory.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na wyborny sok z pigwy z dodatkiem miodu
Składniki:
10 owoców pigwy
1/2 szklanki płynnego miodu
Przygotowanie soku z pigwy
Owoce pigwy umyj, osusz. Każdy przekrój na cztery, przy pomocy nożyka usuń pestki. Miąższ owoców drobno pokrój.
Pokrojoną pigwę umieść w słoiku, dodaj miód. Odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce, np. na kuchenny parapet.
Gdy owoce pigwy puszczą sok przelej go przez sito. Otrzymany sok, podobnie zresztą jak owoce możesz dodawać do herbaty lub wody.
Źródło zdjęcia: canva/RedRedApple
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: stylzyciaradiozet