Zawiń ciasto w róże i nadziej farszem. Na Wielkanoc nie zrobisz lepszych pierożków

Pierogi na Wielkanoc? To danie nie jest kojarzone z tym świętem, ale te z przepisu są warte polecenia. Zrób je, a rodzina zachwyci się ich wyglądem, a przede wszystkim smakiem. Czegoś takiego jeszcze w twoim domu nie było.
Najlepsze pierogi na święta
Choć wielkanocne menu obfituje w wiele przeróżnych dań, nikt nie pomyślałby, aby z tej okazji przygotować pierogi. Mimo wszystko warto pójść na przekór tradycji i przygotować je na te święta. Oczywiście nie ma tu mowy o ruskich czy pierogach z grzybami, ale o pierogach z kurczakiem.
Są warte uwagi ze względu na to, że kształtem przypominają kwiaty róży, wiec stanowić będą nie tylko kolejne danie na stole, ale też jadalną ozdobę. Ich przygotowanie jest łatwe, ale wymaga poświęcenia odrobiny czasu, a także zręczności manualnej. Z naszym przepisem uda się je przygotować każdemu.

Mięso z kurczaka i inne składniki
Za smak wielkanocnych pierogów odpowiada farsz z kurczaka. Aby był idealny, do jego przygotowania niezbędne będą, takie składniki jak cebula oraz przyprawy. Nie można zapomnieć także o składnikach na ciasto. W tym wypadku należy przygotować aż dwa, ponieważ jedno będzie miało zwyczajny, biały kolor, a drugie będzie miało kolor zielony. Dzięki temu pierogi jeszcze bardziej będą przypominały rzeczywiste róże.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 300 g + 100 g mąki
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- zielony barwnik spożywczy
- 250 g mielonego mięsa z kurczaka
- 2 cebule
- olej
- mielona słodka papryka
- pieprz
- sól

Przepis na wielkanocne pierogi z farszem
Przygotowanie pierogów rozpocznij od wyrobienia ciasta. Do miski wsyp 300 gramów mąki, sól i wbij jajko. Wlej także wodę, wymieszaj składniki, a następnie zagnieć je w jednolite ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Do drugiej miski wsyp pozostałą mąkę. Wlej barwnik oraz odrobinę wody. Zagnieć składniki. Gotowe ciasto odstaw. Do trzeciej miski przełóż zmielone mięso i posiekaną cebulę. Wsyp pieprz, sól i paprykę. Wymieszaj składniki.

Na stolnicy ułóż przygotowane na początku ciasto i rozwałkuj je na cienki placek. Za pomocą okrągłej foremki wytnij z niego kółka. Układa po cztery z nich, w taki sposób, aby nachodziły na siebie. Na środku ułóż mięsny farsz. Następnie złóż na pół i zawiń w rulon, tworząc w ten sposób charakterystyczną różę. Czynności powtarzaj, aż skończą ci się składniki.
Zielone ciasto rozwałkuj i za pomocą noża wytnij z niego zielone listki. Przyklej je od spodu różyczek. Pierogi gotuj na parze przez 30 minut pod przykryciem.






































