Rybę po grecku zrobisz nawet bez ryby. Wystarczy sięgnąć po 1 produkt
Ekspresowa ryba po grecku bez ryby stanowi doskonałą bezmięsną wersją popularnej wigilijnej potrawy. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie. Rolę mięsa przejmują w tym wypadku soczyste kotlety sojowe. Sprawdź jakie to pyszne.
Ekspresową rybę po grecku bez ryby najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem. Optymalny smak ta potrawa osiąga po 1-2 dniach w lodówce. W tym czasie wszystkie smaki mają szansę dobrze się przegryźć, a kotlety nasiąknąć smakowitym sosem. To danie pokochają nawet miłośnicy mięsa.
Przepis na ekspresową rybę po grecku bez ryby
Składniki:
-
ok. 15 kotletów sojowych
-
3 szklanki wody
-
1 płaska łyżka soli
-
1 łyżeczka pieprzu
-
1 łyżeczka sosu sojowego
-
mąka do obtaczania
-
olej do smażenia
Składniki na sos:
-
5 średniej wielkości marchewek
-
1 nieduży korzeń selera
-
1 duża pietruszka
-
3/4 szklanki koncentratu pomidorowego
-
1 1/2 szklanki passaty
-
3/4 szklanki wody
-
1/2 szklanki oleju
-
1/4 szklanki octu
-
1 cebula
-
7-8 liści laurowych
-
12-15 ziaren ziela angielskiego
-
1 łyżka soli
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
-
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
Jak przyrządzić niezwykłą ekspresową rybę po grecku bez ryby?
Kotlety sojowe do ekspresowej ryby po grecku bez ryby ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu . Kiedy będą już miękkie, odsącz je z płynu za pomocą durszlaka . Kotlety odstaw do ostygnięcia .
Warzywa korzeniowe do ekspresowej ryby po grecku bez ryby obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki . Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę . Całość wrzuć do garnka z dodatkiem oleju .
Do warzyw dodaj przyprawy i podsmażaj wszystko przez kilka minut . Następnie garnek przykryj i duś jego zawartość przez 10-15 minut na niewielkiej mocy palnika. Po upływie tego czasu do warzyw dodaj wodę, koncentrat, passatę oraz cukier . Po kolejnych 5 minutach duszenia dolej do garnka również ocet i wszystko razem zagotuj .
Ostudzone kotlety sojowe do ekspresowej ryby po grecku bez ryby skrop sosem sojowym i obtocz je w mące . W dużym naczyniu nakładaj naprzemiennie warstwy sosu i kotletów tak, aby warzywa znalazły się zarówno na spodzie jak i na wierzchu potrawy . Zadbaj, aby wszystkie kotlety były starannie pokryte sosem .
Naczynie z ekspresową rybą po grecku bez ryby przykryj folią i wstaw do lodówki . Danie gotowe jest do podania po 24-48 godzinach . Rybę bez ryby możesz s erwować zarówno na zimno, jak i po uprzednim podgrzaniu w piekarniku . Pieczona ryba po grecku to lekka i pyszna potrawa . Aromatyczny dodatek nada klasycznego daniu zupełnie nowego wymiaru .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o strucli. Makowa szarlotka bez pieczenia wprawi w zachwyt wszystkich gości
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama