Ryba po grecku z piekarnika
Ryba po grecku należy do typowo świątecznych dań, które najczęściej przygotowuje się w okolicy Świąt Bożego Narodzenia. Klasyczna wersja sporządzana jest na bazie smażonej ryby w panierce, co daje jednak kaloryczne rezultaty. Poniżej prezentujemy przepis na pieczoną rybę po grecku, która jest lżejsza i bardziej dietetyczna.
Ryba po grecku wbrew pozorom nie ma żadnych konotacji z samą Grecją. Nazwana została tak z uwagi na postrzeganie przez Polaków kuchni śródziemnomorskiej, która według nas, wypełniona jest smażonymi na oliwie warzywami oraz rybami.
W praktyce poniższa potrawa rzadko kiedy podawana jest do stołu poza świętami, jednak jest dobrym sposobem na przemycenie do diety trochę ryby i warzyw. Lekkostrawna pieczona wersja pomaga także dbać o codzienne odżywianie, dzięki zmniejszeniu ilości tłuszczu do minimum.
Przepis na pieczoną rybę po grecku
Składniki:
600 g filetów z ryby
5 łyżek mąki ryżowej
pół kilograma marchewki
100 g pietruszki
100 g selera
1 por
2 cebule
700 ml wody
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
po 2 łyżki bazylii i oregano
po 4 łyżki koncentratu pomidorowego i sosu sojowego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
2 cm imbiru
300 ml passaty pomidorowej
Zacznij od oprószenia filetów solą, pieprzem i obtoczenia ich w mące ryżowej. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Zapiecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Pietruszkę, selera i marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora posiekaj, a następnie podsmaż je na patelni. Dodaj do nich ziele angielskie i liście laurowe. Po kilku minutach wrzuć warzywa i zalej je ciepłą wodą. Gotuj przez 25 minut.
Do warzyw wrzuć resztę przypraw, koncentrat oraz passatę pomidorową. Upieczoną rybę wyłóż na półmisek i zalej je równomiernie sosem warzywnym. Podawaj z chlebem na ciepło lub schowaj do lodówki na całą noc i podawaj na zimno, jako przekąska. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak długo można przechowywać śledzie w lodówce. Ten tekst wyjawia metody na delikatnego karpia w panierce bez smażenia i nieprzyjemnego zapachu.
Źródło: canva/ArtCookStudio, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: greenmenu Zapraszamy na nasz Instagram