Jak długo należy moczyć suszone grzyby? Błąd jest kosztowny
Jak prawidłowo zaplanować moczenie suszonych grzybów? Pozornie proste pytanie kryje w sobie kilka haczyków. Zbyt długie moczenie, lub kąpiel w nadmiernej ilości wody sprawi, że cenny produkt straci swój wyjątkowy aromat. W naszym krótkim poradniku rozjaśniamy tę kwestię raz na zawsze.
Na moczenie suszonych grzybów nie ma uniwersalnej metody. Wszystko zależy od gatunku, stopnia wysuszenia, a nawet czasu, w którym grzyby były zbierane. Najważniejsze, to kontrolować proces na bieżąco i dostosować go pod siebie.
Moczenie suszonych grzybów czyli garść podstawowych informacji
Moczenie suszonych grzybów powinno zacząć się od ich oczyszczenia i przepłukania w zimnej wodzie. W ten sposób pozbywamy się zanieczyszczeń, które mogłyby zebrać się w wodzie z moczenia. Następnie grzyby przekładamy do miseczki.
Naczynie z grzybami zalewamy ciepłą wodą. Należy pamiętać, aby nie było jej zbyt dużo. Woda powinna jedynie przykrywać zawartość miseczki. Odstawione do namoczenia grzyby od czasu do czasu mieszamy, aby równomiernie chłonęły wilgoć.
Jak długo moczyć suszone grzyby? Nie ma na to pytanie jednej odpowiedzi. Co jakiś czas po prostu sprawdzaj stopień ich miękkości. Zbyt przeciągnięte moczenie wypłucze z grzybów aromat.
Kiedy stwierdzimy, że moczenie suszonych grzybów dobiegło końca, wyciągamy je z wody. Delikatnie odciskamy je z płynu i używamy do wybranego przepisu. Wodę z moczenia warto zachować i dodać ja do potrawy, aby pogłębić grzybowy aromat.
Staropolska metoda, czyli moczenie suszonych grzybów w mleku
Moczenie suszonych grzybów nie musi odbywać się w wodzie. Staropolska kuchnia podpowiada, aby użyć do tego celu mleka. Mleko to wcześniej należy podgrzać i lekko osolić.
Czemu warto moczyć suszone grzyby w mleku? Zmiękną w nim szybciej niż w wodzie. Nie jest to jednak ekspresowa metoda i taka kąpiel musi trwać przynajmniej 1 godzinę.
Moczenie suszonych grzybów w mleku pozbawia je goryczki. Nabierają one także kremowego, delikatnego smaku. Jeśli planujesz smażenie grzybów cieście lub w panierce, ten sposób będzie jak znalazł.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kapusta z grzybami wyszła za kwaśna? 1 składnik doskonale zneutralizuje jej smak
W te święta zachwyć swoich bliskich pysznymi cynamonkami. Znamy najprostszy przepis
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama