Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak długo należy moczyć suszone grzyby? Błąd jest kosztowny
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 24.12.2022 11:30

Jak długo należy moczyć suszone grzyby? Błąd jest kosztowny

moczenie suszonych grzybów
Canva / scrisman

Jak prawidłowo zaplanować moczenie suszonych grzybów? Pozornie proste pytanie kryje w sobie kilka haczyków. Zbyt długie moczenie, lub kąpiel w nadmiernej ilości wody sprawi, że cenny produkt straci swój wyjątkowy aromat. W naszym krótkim poradniku rozjaśniamy tę kwestię raz na zawsze.

Na moczenie suszonych grzybów nie ma uniwersalnej metody. Wszystko zależy od gatunku, stopnia wysuszenia, a nawet czasu, w którym grzyby były zbierane. Najważniejsze, to kontrolować proces na bieżąco i dostosować go pod siebie.

Moczenie suszonych grzybów czyli garść podstawowych informacji

Moczenie suszonych grzybów powinno zacząć się od ich oczyszczenia i przepłukania w zimnej wodzie. W ten sposób pozbywamy się zanieczyszczeń, które mogłyby zebrać się w wodzie z moczenia. Następnie grzyby przekładamy do miseczki.

Naczynie z grzybami zalewamy ciepłą wodą. Należy pamiętać, aby nie było jej zbyt dużo. Woda powinna jedynie przykrywać zawartość miseczki. Odstawione do namoczenia grzyby od czasu do czasu mieszamy, aby równomiernie chłonęły wilgoć.

Jak długo moczyć suszone grzyby? Nie ma na to pytanie jednej odpowiedzi. Co jakiś czas po prostu sprawdzaj stopień ich miękkości. Zbyt przeciągnięte moczenie wypłucze z grzybów aromat.

Kiedy stwierdzimy, że moczenie suszonych grzybów dobiegło końca, wyciągamy je z wody. Delikatnie odciskamy je z płynu i używamy do wybranego przepisu. Wodę z moczenia warto zachować i dodać ja do potrawy, aby pogłębić grzybowy aromat.

Staropolska metoda, czyli moczenie suszonych grzybów w mleku

Moczenie suszonych grzybów nie musi odbywać się w wodzie. Staropolska kuchnia podpowiada, aby użyć do tego celu mleka. Mleko to wcześniej należy podgrzać i lekko osolić.

Czemu warto moczyć suszone grzyby w mleku? Zmiękną w nim szybciej niż w wodzie. Nie jest to jednak ekspresowa metoda i taka kąpiel musi trwać przynajmniej 1 godzinę.

Moczenie suszonych grzybów w mleku pozbawia je goryczki. Nabierają one także kremowego, delikatnego smaku. Jeśli planujesz smażenie grzybów cieście lub w panierce, ten sposób będzie jak znalazł.

Canva / zhekos
Canva / zhekos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: