Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Wiesia od zawsze dodaje do ryby po grecku 1 składnik. Dzięki niemu danie robi furorę wśród gości

Babcia Wiesia od zawsze dodaje do ryby po grecku 1 składnik. Dzięki niemu danie robi furorę wśród gości

Ryba po grecku z chrzanem
canva/Gpoint Studio

Ryba po grecku z chrzanem jest naprawdę pyszna. Zachwyca wyrazistym smakiem i soczystością. Jesteśmy pewni, że potrawa przygotowana według przepisu babci Wiesi, przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym gościom.

Delikatna, smażona ryba w panierce przełożona pysznymi, duszonymi warzywami w pomidorach jest jednym z uwielbianych, świątecznych przysmaków. Jeśli dodamy do kompozycji jeszcze nieco chrzanu, danie nabierze charakteru. Domownikom z pewnością będzie smakować.

Przepis na wyborną rybę po grecku z chrzanem

Składniki:

  • 500 g filetów rybnych

  • 3 średniej wielkości marchewki

  • ćwiartka niedużego selera

  • 3 małe cebule

  • 420 g przecieru pomidorowego

  • 2-3 łyżki chrzanu

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • 1 małe jajo

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować rybę po grecku z chrzanem? Przepis jest prosty

Filety oczyszczamy i kroimy na niezbyt duże kawałki. Oprószamy je solą i pieprzem, po czym obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju i osuszamy z nadmiaru tłuszczu, układając na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Cebule pozbawiamy łupiny i kroimy w półplasterki. Szklimy je na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby. Dodajemy oczyszczone i starte na tarce o większych oczkach marchewki i selera. Wlewamy niewielką porcję wody i dusimy pod przykryciem 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy sos pomidorowy i dusimy jeszcze 10 minut.

Na koniec całość doprawiamy chrzanem, solą oraz pieprzem. Warzywami z sosem wypełniamy dno naczynia żaroodpornego. Następnie układamy usmażone filety w panierce. Jeżeli naczynie jest wysokie, tworzymy po dwie warstwy obu składników. Rybę po grecku z chrzanem podajemy na ciepło lub na zimno.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne potrawy wigilijne. Szczególnie polecamy proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne boczniaki a 'la śledź. Spróbujcie także lekkich i sycących pierogów ruskich z tofu zamiast twarogu.

Ryba po grecku z chrzanem jest pyszna
canva/ArtCookStudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: