Zapomnij o strucli. Makowa szarlotka bez pieczenia wprawi w zachwyt wszystkich gości
Uwielbiasz smak makowca, ale wizja pieczenia spędza Ci sen z powiek? Z pomocą przychodzi obłędna makowa szarlotka. To proste ciasto bez pieczenia łączy w sobie wszystkie zalety dwóch uwielbianych deserów. Zachęcamy do spróbowania.
Makową szarlotkę przygotowuje się na herbatnikowym spodzie. Dzięki temu przygotowanie ciasta jest szybkie i bezproblemowe. Makowa szarlotka, której powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Weronika Domogród, przed podaniem wymaga spędzenia kilku godzin w lodówce. Zaplanuj przygotowanie deseru i ciesz się jego smakiem.
Przepis na ciasto bez pieczenia czyli makową szarlotkę
Składniki:
4 opakowania herbatników maślanych (400 g)
2 łyżki śmietany 12%
1/3 kostki masła
Składniki na masę makową:
350 g maku
2 niecałe szklanki mleka
1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej
1 łyżka powideł śliwkowych
2/3 szklanki cukru
garść posiekanych orzechów
garść rodzynek
Składniki na masę jabłkową:
1 kg prażonych jabłek (kupnych lub domowych)
1 galaretka cytrynowa
2 łyżeczki żelatyny
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
Składniki na polewę:
2 łyżki masła
1 łyżka naturalnego kakao
1 łyżka cukru
2 łyżki mleka
Przygotowanie ciasta bez pieczenia, czyli makowa szarlotka krok po kroku
Przygotuj masę makową do ciasta bez pieczenia. Mak wsyp do garnka i zalej go mlekiem. Podgrzewaj, cały czas mieszając, przez ok. 15 minut, aż mak spęcznieje. Następnie garnek zestaw z ognia i pozostaw jego zawartość pod przykryciem na ok. 1-1,5 godziny.
Herbatniki na spód do makowej szarlotki zmiel, pozostawiając 1 opakowanie w całości. Do pokruszonych ciasteczek dodaj śmietanę oraz roztopione w garnuszku masło. Wyrób całość na jednolitą masę, a następnie wyłóż nią dno formy, w której będziesz przygotowywać ciasto bez pieczenia.
Przygotuj masę z jabłek do makowej szarlotki. Galaretkę wymieszaj z żelatyną i 1/3 szklanki zimnej wody, następnie odstaw na 3-4 minuty do spęcznienia. Do dużego rondla przełóż prażone jabłka, dodaj do nich napęczniałą galaretkę oraz cynamon i cukier wanilinowy. Całość wymieszaj, delikatnie podgrzewając, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Masę jabłkową zdejmij z ognia, przestudź i rozprowadź równomiernie na herbatnikowym spodzie. Wystudzony w międzyczasie mak do ciasta bez pieczenia zmiel trzykrotnie w maszynce. Dodaj do niego posiekane drobno orzechy oraz rodzynki. Na koniec dołóż również cukier, powidła i całość starannie wymieszaj.
Na masę jabłkową wyłóż pozostałe opakowanie herbatników, a następnie masę makową. Wyrównaj jej powierzchnię. W niewielkim garnuszku połącz wszystkie składniki na czekoladową polewę i podgrzewaj, cały czas mieszając do momentu uzyskania gładkiej masy.
Makową szarlotkę polej przestudzoną nieco polewą czekoladową. Ciasto bez pieczenia wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowy deser możesz przed podaniem udekorować wiórkami kokosowymi lub ulubionymi orzechami. Rewelacyjny makowiec bez pieczenia uda się za każdym razem. Tradycyjny makowiec babci Basi co roku zaskakuje wyjątkowym smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kapusta z grzybami wyszła za kwaśna? 1 składnik doskonale zneutralizuje jej smak
W te święta zachwyć swoich bliskich pysznymi cynamonkami. Znamy najprostszy przepis
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama