Rydze z patelni zachwycają prostotą i smakiem. Majka Jeżowska jest ich wielką fanką
Rydze z patelni skuszą niejednego smakosza. Najlepsze wychodzą, gdy przyrządzi się je najprościej — z solą i odrobiną pieprzu. Taką wersję podaje Majka Jeżowska, która podzieliła się relacją z ich przygotowania na swoim Instagramie. Koniecznie spróbujcie — smakują nieziemsko.
Rydze z patelni są jednym z tych przysmaków, które uwielbiają wytrawni grzybiarze. Podsmażone na maśle skarby lasu wystarczy tylko oprószyć odrobiną soli i pieprzu, by wydobyć ich smak. Jesienią nie można przepuścić okazji na ich przyrządzenie.
Przepis na znakomite rydze z patelni
Składniki:
-
200 g rydzów
-
1,5 łyżki masła
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić rydze z patelni? Majka Jeżowska zdradziła swój przepis
Zaczynamy od oczyszczenia grzybów przy pomocy szczoteczki i wilgotnej szmatki. Jeśli to możliwe, nie myjmy rydzów. Odcinamy nóżki, pozostawiając kawałek o długości około 3 mm. Duże okazy kroimy na połówki lub ćwiartki.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby 4-5 minut. Na koniec posypujemy je solą oraz pieprzem. Rydze z patelni najlepiej smakują ze świeżym chlebem z chrupiącą skórką.
Wskazówka: jeżeli chcecie, by wasze rydze z patelni były bardziej wyraziste, przed wrzuceniem ich na patelnie dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowe danie posypcie posiekaną natką pietruszki.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki z grzybów. Polecamy prosty patent na grzybowe risotto . Być może też skusi was sprawdzona receptura na sos kurkowy . Świetnie smakuje w towarzystwie klusek śląskich .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kasia Cichopek pokazała jak robi sałatkę z kapusty pekińskiej. Idealna na każdą okazję
-
Żaden kefir i maślanka. Teraz do racuchów wszyscy wlewają inny produkt
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: fakt