Smakosze.pl Przepisy Sałatka jarzynowa po śląsku. W czym tkwi sekret jej smaku?
canva/Timolina

Sałatka jarzynowa po śląsku. W czym tkwi sekret jej smaku?

29 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubicie sałatkę jarzynową? A znacie przepis na sałatkę jarzynową po śląsku. Wiecie, w czym tkwi sekret jej smaku? Ślązacy dodają do niej kawałki podsmażonej kiełbasy, a nawet słoniny. Danie dzięki temu zyskuje na smaku, aromacie, a także na wartości odżywczej.

Sałatka jarzynowa to klasyka polskiej kuchni. Bazuje ona na warzywach korzeniowych, lecz wzbogaca się ją różnymi dodatkami. Są więc w niej ogórki kiszone, jabłko czy jajko. Jednak można też dodać marynowane grzybki, por czy czosnek.

Śląska wersja sałatki jarzynowej zaskakuje jednak dodatkiem wędliny. Dokładniej dodaje się do niej kawałki podsmażonego boczku, kiełbasy lub słoniny. Danie co prawda nie jest już jarskie, ale naprawdę smaczne. Z pewnością warto przetestować ten przepis.

Przepis na śląską sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 6 średniej wielkości ziemniaków

  • 2 marchewki

  • 1 duża pietruszka

  • pół selera

  • 3 jajka

  • 1 kwaskowe jabłko

  • 3 kiszone ogórki

  • 1 puszka groszku konserwowego

  • 15 dag cienkiej kiełbasy

  • kawałek słoniny

  • 3-4 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

Przygotowanie sałatki jarzynowej

Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler dokładnie wyszoruj, ugotuj w mundurkach. Miękkie warzywa odcedź, wystudź, obierz i pokrój w kostkę.

Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz, pokrój w kostkę. Jabłko obierz, pokrój w kostkę. Tak samo pokrój w kostkę kiszone ogórki.

Rozdrobnione składniki wsyp do salaterki, dodaj odsączony groszek, wymieszaj. Kiełbasę i słoninę podsmaż na patelni, dodaj wraz z tłuszczem do sałatki, wymieszaj.

Do sałatki dodaj majonez, trochę soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na sałatkę jarzynową z ogórkiem i rzodkiewką , a także na błyskawiczną sałatkę jarzynową .

smażenie boczku
smażenie boczku

Źródło zdjęcia: canva/kittimages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy