Sałatka jarzynowa z dodatkiem ryżu
Niezależnie od świąt, które aktualnie wypadły, na stołach w polskich domach musi pojawić się sałatka jarzynowa. Tym razem pokazujemy przepis na jej niecodzienną wersję, ponieważ dodaje się do niej ryż. Dzięki temu sałatka jest znacznie bardziej sycąca i ma delikatnie inną fakturę. Z pewnością każdy domownik będzie zachwycony.
Sałatka jarzynowa króluje na naszych stołach od dziesięcioleci i niezależnie od święta trzeba ją przygotować. Jeśli znudziła ci się jej standardowa wersja, warto trochę poeksperymentować w kuchni i zaprezentować swoim bliskim coś nowego.
Dodanie ryżu do warzyw powoduje, że sałatka nabiera nowej konsystencji, a także trochę więcej wartości odżywczych - w ryżu bowiem znajduje się bardzo dużo węglowodanów.
Przepis na sałatkę jarzynową z ryżem
Składniki:
-
300 g ryżu
-
4 marchewki
-
3 pietruszki
-
4 jajka ugotowane na twardo
-
1 puszka groszku
-
5 kiszonych ogórków
-
5 łyżek majonezu
-
sól
-
pieprz
-
2 jabłka
Zacznij od ugotowania ryżu na półtwardo. Po połączeniu z resztą składników ryż wchłonie więcej wody, więc nie warto go przegotować. Odcedź go i odstaw do ostudzenia.
Pietruszkę i marchewkę obierz, umyj pod bieżącą wodą i włóż do garnka z wodą. Ugotuj je do całkowitej miękkości, odcedź i odstaw do wystudzenia. Jabłka umyj, obierz ze skórki i wytnij z nich gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę.
Do miski wrzuć ugotowany ryż. Marchewki i pietruszki pokrój w drobną kostkę. Ogórki odcedź z zalewy i również je pokrój. Jajka obierz ze skorupek i posiekaj je. Do ryżu wrzuć wszystkie składniki wraz z odcedzonym groszkiem, wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić sałatkę jarzynową według przepisu Magdy Gessler. Ten tekst zdradza przepis na klasyczną sałatkę jarzynową.
Źródło zdjęcia: canva/vivoo, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: doradcasmaku